Weer winsten op beurzen China

Redactie

De beurzen in Azië zijn vrijdag overwegend in de plus gesloten. Met name het herstel in China viel op. De Shanghai Composite Index stond tegen het einde van de handel bijna 6 procent in de plus, nadat een dag eerder ook al een stevige winst werd gehaald. De Hang Seng in Hongkong won in navolging van het herstel in Shanghai 2,5 procent.

De Shanghai Composite Index leverde de afgelopen weken zo'n 40 procent in. De Chinese overheid nam de afgelopen tijd een reeks maatregelen om de neergang te stoppen, waarbij woensdag nog werd besloten dat grootaandeelhouders hun stukken voorlopig niet mogen verkopen. Eerder kregen staatsbedrijven en overheidsinstellingen al opdracht hun posities in aandelen te behouden of uit te breiden. De crash volgde op een periode waarin Chinese aandelen binnen een jaar ongeveer in waarde verdubbelden.

In Japan sloot de Nikkei-index vrijdag met een verlies van 0,4 procent op 19.779,83 punten. De hoofdgraadmeter in Seoul won 0,2 procent, terwijl de All Ordinaries in Sydney eindigde met een winst van 0,4 procent.

Weer winsten op beurzen China
Weer winsten op beurzen China (Foto: ANP)