North Sea Jazz van start met 40e editie

Redactie

Ahoy Rotterdam opent vrijdag zijn deuren voor de veertigste editie van North Sea Jazz. Het festival viert dat met veel nostalgische terugblikken, met 150 optredens op dertien podia en 70.000 verkochte kaarten. De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb opent het driedaagse feest.

Vrijdag staan D'Angelo and the Vanguard op het programma, evenals Marcus Miller, Alabama Shakes, Mary J. Blige, Ntjam Rosie en Typhoon. Tony Bennett en Lady Gaga doen samen een show. Onder anderen Chaka Khan en Michael Kiwanuka brengen een eerbetoon aan Joni Mitchell. Billie Holiday krijgt haar odes van José James en Kurt Overbergh.

Het festival heeft dus een feestelijk tintje en dat is te merken aan de aankleding en in de programmering. In het allereerste jaar van het NSJ, toen nog in Den Haag, speelden ze en ook dit keer zijn ze er: drummers Han Bennink en John Engels, en saxofonist Hans Dulfer. De programmeurs wisten verder invloedrijke muzikanten te strikken uit elk decennium waarin het festival plaatshad, zoals Chick Corea (70'er jaren), Roy Hargrove ('80), Cassandra Wilson ('90), Avishai Cohen ('00) en José James ('10).

Marcus Miller
Marcus Miller (CC: Erinc Salor)