Van Amersfoort bezorgt Oranje onder 19 eerste punten op EK

Boris (borisz)

Het Nederlands elftal is uitstekend aan het Europees kampioenschap voor spelers onder 19 jaar begonnen. Het team van Aron Winter was met 1-0 te sterk voor de leeftijdsgenoten van Rusland. Pelle van Amersfoort kroonde zich in Larissa tot matchwinner.

Onder 19 werd in die opening even omver geblazen, maar kwam steeds beter in de wedstrijd. Bilal Ould-Chikh was de beste in de eerste helft. Bij alle gevaarlijke situaties voor het Russische doel was de speler, die FC Twente verlaat en naar Benfica gaat, betrokken. Nadat keeper Joël Drommel attent reageerde bij een gewiekste vrije trap van Aleksandr Golovin, sloeg Nederland op slag van rust toe. Ould-Chikh bekroonde zijn goede spel met een assist. Uit een vrije trap legde hij de bal panklaar op het hoofd van spits Van Amersfoort die hoog boven de Russische defensie uittorende en secuur binnenkopte: 1-0.

Deze voorsprong kwam in de tweede helft, ondanks twee kansen van de Russische spits Ramil Sheydayev niet meer in gevaar. Na een ruim een uur spelen moest Rusland verder met een man minder toen Alexander Likhachev met een domme overtreding zijn tweede gele kaart kreeg. Abdelhak Nouri en invaller Issa Kallon kregen nog kansen op de 2-0, maar doelman Anton Mitryushkin stond steeds in de weg. 

Vrijdag speelt Nederland de tweede groepswedstrijd tegen Duitsland. Drie dagen daarop is de derde groepswedstrijd tegen Spanje. Duitsland en Spanje spelen later vanavond nog tegen elkaar. 

Opstelling Nederland: Drommel, Paal, Lartey Sanniez, Mirani, Owusu (58. Loof), De Jong, Duarte, Nouri (78. Ouwejan), Kada, Van Amersfoort, Ould-Chikh (61. Kallon).