Titelverdedigers Brouwer/Meeuwsen uitgeschakeld, Nummerdor/Varenhorst wel door

Redactie

Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen kunnen prolongatie van hun wereldtitel beachvolleybal vergeten. Het Nederlandse duo, dat zich twee jaar geleden in Polen verrassend als kampioen liet huldigen, werd woensdag in Rotterdam voortijdig in de eerste knock-outronde (laatste 32) uitgeschakeld. De Brazilianen Vitor Gonçalves Felipe en Alvaro Morais Filho bleken net iets gehaaider op beslissende momenten: 21-19 en 25-23.

Beide koppels waren in het begin aan elkaar gewaagd, maar halverwege de set zakten Brouwer en Meeuwsen weg en namen de Brazilianen een voorsprong. Bij 20-15 kregen Filho en Felipe vijf setpoints, waarvan de Nederlanders er vier wisten weg te werken. Bij het vijfde setpunt was het wel raak voor de Brazilianen. 

In de tweede set liep de spanning bij de Nederlanders. Vooral de service van de Nederlandse heren liep niet lekker en van het kenmerkende powervolleyball was weinig te merken. De titelverdedigers hadden op 20-19 en 23-22 nog twee setpoints, maar de Brazilianen trokken met hun tweede matchpoint aan het langste eind: 23-25.

Michiel van Dorsten en Steven van de Velde zijn woensdagavond in Rotterdam net iets tekortgekomen voor een plek bij de beste zestien in het WK beachvolleybal. Het Nederlandse duo verloor in twee spannende sets van het Mexicaanse koppel Lombardo Ontiveros/Juan Virgen: 19-21 22-24.

Van Dorsten (2,12 meter) en van de Velde (1,99) profiteerden regelmatig van hun lengtevoordeel, maar misten tegen hun slimme en geroutineerde opponenten toch de koelheid op cruciale momenten. Ze kregen kansen op de winst in beide sets, na in de tweede een riante voorsprong (16-11 en 18-14) te hebben verspeeld, maar pakten die niet.

Reinder Nummerdor en Christiaan Varenhorst hebben op het WK beachvolleybal de eer van Oranje bij de mannen hoog gehouden. Het duo bereikte woensdagavond in Den Haag de laatste zestien. Dat ging op het 'strand' boven de Hofvijver ten koste van de jonge Russen Oleg Stoyanovskiy en Artem Yarzutkin.

Deze talentvolle combinatie, een grote belofte voor de toekomst, kon de favoriete Nederlanders in de eerste set knap bijhouden. Na het verlies ervan konden zij zich niet nogmaals opladen voor een stunt: 21-19 en 21-10.

In de achtste finales staan er in Den Haag opnieuw twee Russen tegenover Nummerdor en Varenhorst. Het Oranjekoppel treft het als tiende geplaatste duo Konstantin Semenov en Viacheslav Krasilnikov.