Goud, zilver, dubbel brons voor turners op Spelen

heywoodu

Turnster Lisa Top heeft Nederland al de derde turnmedaille bezorgd op de Europese Spelen in Baku. De Nederlandse pakte brons op sprong, nadat Lieke Wevers op de meerkamp en de Nederlandse ploeg al hetzelfde resultaat behaalden. 

De achttienjarige Top kwam in haar eerste sprong tot 14.133 punten. In de tweede sprong kon ze dat niet evenaren, maar dankzij een score van 13.900 kwam ze op een gemiddelde van 14.016 punten. De Zwitserse Giulia Steingruber was ongenaakbaar met 14.999 punten, ruim voor de pas vijftienjarige Russische Seda Tutkhalyan (14.683). Achter Top was het nog wel spannend, want Gabriela Janik (13.966) en Ana Derek (13.949) zaten niet ver van de Nederlandse af.

Er staan nog vier toestelfinales op het programma met Nederlandse deelname. Alle finales zijn via YouTube live te volgen.

De livestream van het turnen op de Europese Spelen in Baku (Bron: YouTube)

Update 14.57 uur

Celine van Gerner is er niet in geslaagd een individuele medaille te pakken. In de finale op de brug met ongelijke leggers maakte de twintigjarige Nederlandse een flinke fout, waardoor ze slechts 12.666 punten scoorde en vijfde werd. In de kwalificatie kwam Van Gerner nog tot 13.900 punten, wat in de finale ruim genoeg zou zijn geweest voor brons. Doordat andere turnsters ook faalden pakte de vijftienjarige Roemeense Andreea Iridon het brons met slechts 12.800 punten. Aliya Mustafina won haar derde gouden medaille - na de meerkamp en landenwedstrijd - met 15.400 punten. Zilver was er voor de Duitse Sophie Scheder met 15.200 punten.

Update 15.37 uur

Lieke Wevers heeft voor een stunt gezorgd door het goud te veroveren op de balk. De Nederlandse maakte als een van de weinige van de zes finalisten geen enkele fout en scoorde 14.200 punten, genoeg voor de titel. De jonge Roemeense Iridon pakte haar tweede medaille door met 14.000 punten zilver te pakken. Giulia Steingruber maakte haar collectie medailles compleet, door aan het eerder gewonnen goud en zilver ook brons toe te voegen: 13.700 punten. Topfavoriete Tutkhalyan uit Rusland viel van de balk en werd slechts vijfde. Wevers heeft nog een kans op een vierde medaille, want ook op de finale op vloer - om ongeveer 15.50 uur - behoort ze tot de kanshebsters.

De gouden oefening op balk van Wevers (Bron: YouTube)

Casimir Schmidt zorgde eveneens voor een grote verrassing door op sprong het zilver te pakken. Tot grote teleurstelling van het Azerbeidzjaanse publiek bleef hij in eerste instantie de geboren Oekraïener en nu voor het thuisland uitkomende Oleg Stepko al voor. Alleen de allerlaatste turner, topfavoriet Oleg Verniaiev uit Oekraïne kon de 15.116 punten van Schmidt verbeteren: 15.266. Stepko pakte wel het brons met 14.966 punten. Het was voor hem zijn vierde medaille, maar hij slaagde er niet in goud te veroveren.

Update 16.47 uur

Lieke Wevers heeft haar vierde medaille van de Spelen in Baku gewonnen. Haar oefening op de vloer leverde 13.800 punten op, waarmee ze haar derde bronzen medaille verdiende. Aliya Mustafina leek met 14.200 punten goud te pakken, tot Giulia Steingruber er nog nipt overheen kwam: 14.266.