Oostenrijks zilver 'is voor aangereden zwemsters'

heywoodu

Vier dagen na het bizarre busongeluk in Baku hebben de Oostenrijkse synchroonzwemsters toch weer iets om te vieren. De tweelingzusjes Anna-Maria en Eirini-Marina Alexandri bezorgden hun land maandag bij de Europese Spelen zilver bij het duet. De zeventienjarige zwemsters, geboren in Griekenland, droegen die medaille op aan drie teamgenotes. De Nederlandse tweelingzusjes Bregje en Noortje de Brouwer werden tiende in de finale.

Vanessa Sahinovic, Luna Pajer en Verena Breit liepen door het atletendorp in Baku toen ze werden geschept door een bus. De chauffeur zou per ongeluk het gaspedaal hebben ingetrapt in plaats van de rem. Sahinovic was er het ergste aan toe. De vijftienjarige zwemster ligt met meerdere breuken aan haar benen en heup en ernstige verwondingen aan haar ruggewervel in het ziekenhuis van Wenen, waar ze kunstmatig in coma wordt gehouden. Pajer liep een gebroken arm op, Breit kwam er relatief goed vanaf met alleen een gekneusde heup.

"Deze medaille is voor Vanessa, Luna en de andere meiden van het team", zei Eirini-Marina Alexandri maandag. "Het was heel zwaar, we hadden nooit verwacht hier nog een medaille te winnen."