Stelletje stapt te laat in trein: 460 euro boete

Redactie

Een dagje shoppen in Zaandam is een dure grap geworden voor een Amsterdams stelletje. Op de terugweg sprongen ze na het laatste fluitsignaal in een intercitytrein. De NS presenteerde het duo daarna een boete van 460 euro voor 'verhinderen van het Openbaar Vervoer', meldt AT5.

Sue-Yin en haar vriend zagen hun intercity op station Zaandam al klaarstaan. Ze trokken een sprintje en sprongen de trein in, vlak voor het sluiten van de deuren. Toen zag Sue-Yin dat het papieren tasje van haar vriend klem zat tussen de deur. 'Het ging om een heel klein hoekje, de deuren waren gewoon gesloten', laat ze aan AT5 weten.

Inmiddels waren twee conductrices toegesneld. Ze riepen de machinist per portofoon op om de deur van de trein opnieuw te openen. Volgens Sue-Yin was dat nergens voor nodig. 'Jullie zijn te laat ingestapt en hebben het Openbaar Vervoer verhinderd', kreeg het duo te horen, waarna ze beiden een boete van 230 euro ontvingen. Sue-Yin is woedend, omdat de deur volgens haar helemaal niet geopend hoefde te worden. Ook begrijpt ze niet waarom er twee boetes opgelegd werden.

De NS kan niet op het specifieke geval reageren. Een woordvoerder zegt dat een dergelijke boete kan worden opgelegd bij ernstige verhindering van het treinverkeer: 'Het is heel gevaarlijk om na het fluitje in te stappen en bovendien is het verboden. In het verleden zijn daar ernstige ongelukken mee gebeurd.' Ook kan het opnieuw openen van de deuren zorgen voor vertraging. 'Het gaat in Zaandam maar om een minuutje, maar verderop in het traject kan zo'n trein dan voor een rood sein komen te staan. Ik denk niet dat passagiers daar blij mee zijn.'

Voor Sue-Yin is dat niet genoeg verklaring. Ze vindt de boete onredelijk en gaat een bezwaarschrift indienen. De woordvoerder van de NS zegt dat de boete intern zal worden getoetst.