Mauritshuis is nu zeker van echte Rembrandt

Redactie

Het Mauritshuis in Den Haag is er na acht jaar onderzoek van overtuigd dat het schilderij 'Saul en David' echt gemaakt is door Rembrandt. Een groot team van internationale experts nam het werk onder de loep en concludeerde dat het werk van de zeventiende-eeuwse meester moet zijn.

De meningen over de maker liepen altijd sterk uiteen. Het schilderij is al een paar keer eerder toegeschreven aan Rembrandt, maar ook rezen er twijfels. Om de impasse te doorbreken, besloot het museum het doek in 2007 opnieuw te onderzoeken.

Wetenschappers ontdekten via verfmonsters dat de ondergrond 'karakteristiek' was voor schilderijen uit Rembrandts atelier in de jaren 1650-1660. Ook werd ontdekt dat het doek in twee fasen was geschilderd. Over de eerste fase rond 1650 zegt het Mauritshuis: "Het grote formaat van het historiestuk en de kleurrijke en gevoelvolle modellering van sommige aspecten van het schilderij komen goed overeen met andere werken van Rembrandt uit die periode."

Het Mauritshuis kocht het werk in 1898. Voor toenmalig directeur Abraham Bredius bestond er geen twijfel dat het hier om een van de belangrijkste schilderijen van Rembrandt ging.