Handbaldames zetten grote stap richting WK

Boris (borisz)

De Nederlandse handbalsters hebben in Arnhem hun eerste duel met Tsjechië in de play-offs om een plaats op het wereldkampioenschap met 33-23 gewonnen. Lois Abbingh en Nycke Groot waren de topscoorsters met beide zeven treffers.

Oranje, dat zijn laatste drie duels met Tsjechië had gewonnen, begon moeizaam. Het kwam nog wel 3-1 voor, maar Tsjechië kwam langszij en sloeg een gat van vier punten. Bij rust was de schade al beperkt en stond Tsjechië nog één doelpunt voor; 15-16.  

In de tweede helft kwam Nederland op stoom en zette de achterstand snel om in een comfortabele voorsprong (22-17). Tsjechië kwam in de eerste twintig minuten van de tweede helft maar twee keer tot scoren. Keepster Marieke van der Wal was moeilijk te passeren. In het slot van de wedstrijd kwam Oranje niet meer in de problemen en werd de marge verder opgevoerd.

Volgende week zaterdag is de return in Tsjechië en moet Oranje een voorsprong van tien doelpunten verdedigen. De winnaar van het tweekamp gaat naar het WK. Het mondiale eindtoernooi is in december en heeft plaats in Denemarken.

Yvette Broch schiet op doel terwijl Katerina Keclikova (r) toe kijkt. (PRO SHOTS/Erik Pasman)
Yvette Broch schiet op doel, terwijl Katerina Keclikova (r) toe kijkt. (PRO SHOTS/Erik Pasman)