Concurrentie Hillary: Martin O'Malley in de race

anoniem_22072019030306

Democraat Martin O'Malley wil president van de Verenigde Staten worden en mengt zich in de strijd. Hij is, na Bernie Sanders, de tweede concurrent voor Hillary Clinton, die eveneens de Democratische kandidatuur wil binnenslepen. O'Malley maakte zijn kandidatuur zaterdagochtend (lokale tijd) bekend in Baltimore.

De 52-jarige O'Malley was tussen 1999 en 2007 burgemeester van Baltimore. Daarna werd hij gouverneur van Maryland; een taak die hij begin 2015 na twee termijnen moest beëindigen. O'Malley geldt als een liberale kandidaat; op veel punten linkser dan de 67-jarige Clinton, maar rechtser dan socialist Bernie Sanders (73).

O'Malley kan bogen op goede resultaten als gouverneur van Maryland. Als burgemeester van Baltimore wist hij de criminaliteit flink terug te brengen. Maar zijn resultaten in die stad zijn door de recente rellen in een ander daglicht komen te staan. Critici houden O'Malley, die tot 2007 burgemeester was, mede-verantwoordelijk voor het harde politie-optreden.

O'Malley heeft Ierse roots, is zanger en gitarist in een folkband en is - opvallend genoeg - goed bevriend met de Clintons. Hij wordt niet alleen gezien als concurrent voor Hillary Clinton, maar deskundigen zien in hem ook een geloofwaardig alternatief, mocht Hillary Clinton om wat voor reden ook afhaken. In 2002 zei Bill Clinton tegen O'Malley: 'I won't be surprised if you go all the way', vrij vertaald: 'Het zou me niet verbazen als je ooit president wordt.'