Republikein Santorum ook kandidaat voor Witte Huis

Redactie

De Amerikaanse conservatief Rick Santorum wil opnieuw een gooi doen naar de Republikeinse nominatie voor het presidentschap. Dat heeft zijn woordvoerder woensdag bekendgemaakt.

De 57-jarige Santorum zal zijn kandidatuur later op de dag officieel bekendmaken. De oerconservatieve ex-senator denkt dat zijn ervaring in de voorverkiezingen een voordeel zal zijn. "Het is een langdurig proces", zei hij onlangs. "Een van de redenen dat ik me goed voel is dat ik dit allemaal al eens heb meegemaakt."

Santorum was van 1995 tot 2007 senator namens de staat Pennsylvania. Vier jaar geleden deed hij ook mee aan de Republikeinse voorverkiezingen. Hij won toen elf staten en werd tweede achter Mitt Romney, die de verkiezingen uiteindelijk verloor van Barack Obama.

Het is de vraag of Santorum dit keer een even verrassend resultaat kan neerzetten. Bij de Republikeinen hebben zich nu al vier zittende senatoren, vier gouverneurs, vier ex-gouverneurs, twee zakenlieden en een gepensioneerde neurochirurg kandidaat gesteld. Voor het eerste debat in augustus wordt een top-10 gemaakt van het gemiddelde van alle peilingen. Alleen die top-10 wordt uitgenodigd. Santorum schommelt rond de tiende plek.

Deze week worden trouwens nog meer 'announcements' van presidentskandidaten verwacht. Republikein George Pataki komt donderdag met een mededeling, democraat Martin O'Malley zaterdag en republikein Lindsey Graham naar verwachting maandag.