Van Praag: nieuwe wereldvoetbalbond niet uitgesloten

Peterselieman

Michael van Praag trok zich eerder deze week terug uit de verkiezingsrace voor het voorzitterschap van wereldvoetbalbond FIFA. De Nederlander zegt in de vanmiddag uitgezonden NOS-documentaire Blatter versus Europa dat mocht de Zwitser herkozen worden er overwogen kan worden om een nieuwe wereldvoetbalbond op te richten.

Van Praag deed zijn uitspraken al in maart tijdens het UEFA Congres in Wenen. Op dat moment was hij nog kandidaat voor het FIFA-voorzitterschap. "Het gaat om het welzijn van de organisatie FIFA. Dan heb ik argumenten waarom ik vind dat de heer Blatter niet moet doorgaan. Die probeer ik ze dan uit te leggen. Als blijkt dat men daar nog niet voor wil gaan, dan merken we dat wel. Dan moeten we te zijner tijd maar eens kijken wat de temperatuur is in de voetbalwereld en hoe we daarop moeten reageren of niet."

Volgens voorzitter van de KNVB zijn de beweegredenen achter het stemgedrag van de diverse bondsvoorzitters hierbij leidend. Dit bepaalt of er een kans is om een nieuwe bond op te kunnen richten. Volgens Wolfgang Niersbach, voorzitter van de Duitse voetbalbond DFB, is het zover nog niet. "In de media is er over gespeculeerd, maar voor zover ik weet is er geen concreet plan." We zou de stemverhouding anders moeten zijn, waardoor grote voetballanden meer invloed hebben dan kleinere.

FIFA-vice-voorzitter Jim Boyce ziet de oprichting van een nieuwe bond niet zo snel gebeuren. "Ik denk dat er geen land in de wereld is dat het WK niet wil winnen. Ik heb al die geruchten gehoord, maar het heeft geen kans van slagen."

Van Praag sluit oprichting nieuwe wereldvoetbalbond niet uit (Pro Shots/Peter Lous)
Van Praag sluit oprichting nieuwe wereldvoetbalbond niet uit (Pro Shots/Peter Lous)