Boete voor mishandelde Turkse mijnwerker

LTVDK

Afgelopen jaar zijn er na de fatale mijnramp in Soma in het westen van Turkije protesten uitgebroken vanwege de slechte werkomstandigheden. Een demonstrant die tegen een auto in het konvooi van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan schopte krijgt alsnog een boete.

De boete is opmerkelijk te noemen, kort na het incident werd de mijnwerker Erdal Kocabıyık namelijk nogal hardhandig aangepakt (zie video). Hij werd door twee militairen vastgehouden en ontving een aantal ferme trappen van Yusuf Yerkel, een adviseur van Erdogan. De vrouw van Kocabıyık vindt de boete onbegrijpelijk; "Eerst wordt hij in elkaar geschopt en dan moet hij ook nog eens een boete betalen".

Hoewel de schop van de mijnwerker natuurlijk niet netjes was heeft het hem wel zijn baan gekost. Ter vergelijking, Yerkel kreeg een week ziekteverlof omdat hij een zeer been had van het schoppen. Daarnaast heeft hij geen enkele berisping voor zijn handelen gehad en is hij nog steeds werkzaam als adviseur.

De boete van 548 lira (~185 euro) is pas recentelijk uitgedeeld. Het maakt deel uit van het proces dat vorige maand is begonnen omtrent de ramp. Bij de ramp vielen 301 slachtoffers.

Boete voor mishandelde Turkse mijnwerker
Boete voor mishandelde Turkse mijnwerker