'Grieken moeten hervormingenlijst opstellen'

Redactie

Er moet meer vaart komen in de onderhandelingen tussen Griekenland en zijn geldschieters, het IMF en de EU. Dat zei eurocommissaris Valdis Dombrovskis zaterdag tegen de Duitse krant Bild. Hij meent dat Griekenland 'een volledige en geloofwaardige lijst met hervormingen' moet samenstellen.

"We hebben veel tijd verloren. De onderhandelingen zijn aan de gang, maar we moeten een versnelling hoger schakelen", aldus Dombrovskis. "Griekenland moet nu hervormingen voorstellen en niet enkel die weigeren die haar voorgesteld worden. Elke dag zonder akkoord maakt de situatie voor de Griekse burgers nog moeilijker. En wat de financiële situatie betreft, is er alle reden om snel te handelen."

Griekenland heeft een vergelijk met zijn schuldeisers nodig om in aanmerking te komen voor verdere financiële hulp, anders dreigt het euroland zijn verplichtingen niet meer te kunnen nakomen.

Er lijkt de laatste dagen wel schot in de onderhandelingen te zitten, maar de Griekse regering van premier Alexis Tsipras houdt vast aan een aantal heilige huisjes. Zo is een verdere verlaging van lonen en pensioenen nog altijd onbespreekbaar.