Gatlin: "Ik vergeef Gay voor dopinggebruik"

heywoodu

Sprinter Justin Gatlin heeft weer eens van zich laten horen. De Amerikaan, zelf tweemaal betrapt op het gebruik van verboden middelen, zegt zijn Amerikaanse teamgenoot Tyson Gay te vergeven voor het gebruik van doping. Gay werd in 2013 betrapt - volgens hem buiten zijn schuld om - en zag al zijn resultaten vanaf even voor de Olympische Spelen van 2012 geschrapt worden. 

Door het schrappen van de resultaten moest de voltallige Amerikaanse estafetteploeg op de 4x100 meter de zilveren olympische medailles inleveren, inclusief Gatlin. "Regels zijn regels en als het Internationaal Olympisch Comité zegt dat we de medailles in moeten leveren zal ik dat zeker doen", aldus Gatlin, die vrijdag in Doha met 9,74 seconden nog een van de snelste tijden ooit liep op de 100 meter. "Als we het niet eerlijk gewonnen hebben, vind ik het niet erg om de medaille terug te geven."

Over zijn gevoelens richting Gay is de sprinter duidelijk: "Hij heeft zijn verontschuldigingen aangeboden en publiekelijk om vergiffenis gevraagd. Het is nu tijd om daarmee akkoord te gaan en verder te gaan met het leven." Bij de resultaten die niet geschrapt zijn van Gatlin staan onder meer olympisch goud op de 100 meter in 2004 en de wereldtitel op het koningsnummer in 2005. Over zijn toekomstplannen is hij duidelijk: "Ik ga voor olympisch goud in Rio volgend jaar, waar we individueel en als estafette een goede kans maken."