Ambassadeur helicoptercrash had 'extreem veel geluk'

Redactie

De Nederlandse ambassadeur in Pakistan die vrijdag gewond raakte bij een dodelijke helikoptercrash in dat land, kan zich nauwelijks iets van het ongeluk herinneren. Dat zei ambassadeur Marcel de Vink tegen journalisten in het ziekenhuis in de hoofdstad Islamabad waar hij ligt. "Het ging heel snel, ik heb extreem veel geluk gehad", aldus De Vink.

"Ik weet nog dat de helikopter in een spin terecht kwam. En toen ik even later mijn ogen weer opende, was er overal rook en hoorde ik explosies." De Vink heeft een groot wit verband om zijn hoofd en op zijn gezicht zijn schrammen te zien. Minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) liet vrijdag na telefonisch contact met De Vink al weten dat de ambassadeur een hoofdwond heeft en brandwonden aan zijn benen.

Bij het ongeval met de helikopter met diplomaten in het noorden van Pakistan kwamen zeven mensen om het leven, onder wie de ambassadeurs van Noorwegen en de Filipijnen en de vrouwen van de ambassadeurs van Indonesië en Maleisië.

Volgens de Pakistaanse regering is het ongeluk vermoedelijk veroorzaakt door een technisch mankement aan de helikopter. De Taliban beweren dat zij de helikopter hebben neergehaald.

De Vink (46) is sinds augustus ambassadeur in Pakistan (standplaats Islamabad). Hij wordt later dit jaar directeur Westelijk Halfrond op het ministerie in Den Haag.

Gewonde ambassadeur had'extreem veel geluk'
Ambassadeur helicoptercrash had 'extreem veel geluk' (Foto: ANP)