Nachtwolven provoceren in Berlijn

MarcusViridis

De Nachtwolven, het politieke speeltje van Poetin, hebben vandaag een herdenking in Berlijn bijgewoond. Hierbij werd het einde van de Tweede Wereldoorlog herdacht. In het Treptow-park waren de brommerrijders aanwezig om kransen neer te leggen en met Russische vlaggen te zwaaien.

Onder de 5000 aanwezigen was ook de Russische ambassadeur aanwezig. Op het programma stonden demonstraties en een herdenkingsdienst.

70 jaar geleden trok het Russische Rode Leger plunderend en verkrachtend naar de Duitse hoofdstad. Rusland beschouwt zichzelf wel als 'overwinnaar' van de Nazi's. De motorclub heeft deze tocht nog een keertje dunnetjes overgedaan. In april vetrokken er meerdere groepen vanuit Moskou. De reis verliep via Oekraïne,Slowakije, Tsjechië en Oostenrijk. Polen weigerde visums te vestrekken aan de nationalistische beweging. Het land ziet de komst van de Nachtwolven als een provocatie.

De komst van de leerbikers is niet geheel onomstreden. Enkele leden van de Nachtwolven zijn/waren actief betrokken bij de pro-Russische rebellen in Oekraïne, waar zij ook deelnamen aan gevechten. Ondanks dat ze goed kunnen rondkomen van het runnen van tattooshops en het organiseren van concerten, liggen de heren aan het subsidie-infuus van het Kremlin, dat de leden regelmatig inzet voor het verspreiden van pro-Russische propaganda. Zo heeft Poetin de club al ingezet om kinderen te anti-westerse sentimenten mee te geven.