Hockeydames SCHC in finale na shoot-out zege op Laren

Boris (borisz)

De vrouwen van SCHC staan wederom in de finale om het landskampioenschap. Na een spannende 1-1 gelijkspel en de noodzakelijk geworden shoot-outs (4-3) op Laren, hockeyen de meiden van coach Nettie van Maasakker vanaf Hemelvaartsdag om de nationale titel.

Hoewel Laren vorig weekend het eerste play-off-duel met Stichtsche had verloren, was er geen enkele reden om met een reddeloos gevoel naar Bilthoven af te reizen. In het reguliere seizoen bleven de Gooise vrouwen immers prima overeind tegen SCHC. Met een 3-2 zege (thuis) en een 1-1 gelijkspel (uit) was Laren zelfs nipt de betere.

Ook in de aanvangsfase van het tweede play-off-duel waren beide partijen zeer aan elkaar gewaagd. Terwijl Naomi van As en Juliette Hentenaar in de openingsminuten namens Laren enkele speldenprikjes uitdeelden, wist Claire Verhage voor de thuisploeg net niet een Goois verdedigingsfoutje af te straffen. De eerste echte grote kans leverde direct een goal op voor SCHC. Carlien Dirkse van den Heuvel soleerde bijzonder handig door de Larense verdediging, waarna haar inzet langs Joyce Sombroek in het goal hobbelde: 1-0.

Na 21 minuten kreeg SCHC-verdedigster Miou Koopman de groene kaart. Vrijwel direct daarna kwam Kim Lammers binnen de lijnen om deze manmeersituatie proberen uit te buiten. De ervaren topspits van Laren kan vanwege knieproblemen momenteel geen complete wedstrijden meer spelen en hoopte vandaag twee of drie keer zeven minuten mee te spelen. Lammers stond nog geen minuut in het veld of Laren veroverde direct haar eerste strafcorner. De laag geslagen inzet van Willemijn Bos werd echter prima gekeerd door goalie Floortje Engels.

In de eerste helft waren de kansen zeer schaars. In de 28ste minuut wist SCHC nog wel haar eerste korte hoekslag te versieren, nadat Dirkse van den Heuvel en Verhage een foutje in de Laren-defensie tot corner promoveerden. Nadat de push van Caia van Maasakker kracht ontbeerde, was Verhage in de rebound nog dicht bij een verdubbeling van de voorsprong. Maar keeper Sombroek lag uitstekend in de weg. Drie minuten later kreeg Van Maasakker een nieuwe kans om vanuit haar specialiteit te scoren. Hoewel haar inzet gevaarlijk naar de linkerbenedenhoek ging, hield de duikende Sombroek haar team op de been. Vlak voor rust was Laren dicht bij de gelijkmaker. De sterk spelende Hentenaar sloeg de bal hard de cirkel in, maar Lammers miste nipt de tip-in. Ruststand 1-0 derhalve.

Na de hervatting ging SCHC direct op jacht naar het vergroten van de voordelige marge. Michelle van der Pols was er dicht bij, maar miste nipt een door Floortje Verheul de cirkel ingeslagen bal. Na tien minuten in het tweede bedrijf was het koppel Dirkse van den Heuvel-Verhage wederom gevaarlijk. Laatstgenoemde wist de voorzet echter niet tot goal te promoveren. Ook Ginella Zerbo verscheen voor Joyce Sombroek, maar ook deze aanval leverde Stichtse geen bevrijdende treffer op.

Dit was voor Laren het signaal om meer offensieve impulsen te ontplooien. Hentenaar veroverde na een kwartier in de tweede helft de tweede Larense strafcorner. Hoewel lijnstopper Van Maasakker prima de door Fieke Holman gepushte bal uit het doel keerde, kreeg Laren vrijwel direct een nieuwe korte hoekslag. Deze kans benutte Holman uitstekend door nu in de andere hoek te pushen: 1-1. De Gooise vrouwen leken herboren, want nog geen twee minuten later mocht Holman wederom vanaf de kop van de cirkel aanleggen: dit keer ging haar inzet links naast het goal.

De Larense gelijkmaker was uitstekend voor de wedstrijd. SCHC moest weer naar voren denken, waardoor het spel meer op en neer golfde. Een kwartier voor het einde gaf Sarah Jaspers een prima voorzet vanaf links, waarna twee SCHC-sticks vlak voor de doellijn de bal misten. Tien minuten voor het einde van de reguliere speeltijd was SCHC wel heel dicht bij een nieuwe voorsprong. Caia van Maasakker pushte een nieuwe strafcorner onderkant lat. Laren kroop derhalve door het oog van de naald. Even later kwam Kim Lammers weer in het veld. Direct speelde zij Chiara Spee aan, die echter het onderlinge duel met goalie Floortje Engels verloor.

Daarmee was de tweede helft qua schouwspel vele malen leuker om te zien dan de eerste periode. In de slotminuten zette Laren nogmaals aan. In de 65ste minuut kregen de lichtblauwen wederom een strafcorner. Het thuisploeg juichte massaal, want SCHC-keepster Engels dook de bal van Holman spectaculair uit haar hok.

Omdat de 1-1 stand ook na zeventig minuten op het scorebord stond, werd een verlenging noodzakelijk. Het golden goal-principe was van kracht, dus één treffer zou direct voldoende zijn voor de beslissing. In de voorlaatste minuut viel bijna de beslissing. Kim Lammers dook in de cirkel naar de bal, maar haar tip-in werd uitstekend gepareerd door Engels.

Shoot-outs
Omdat ook in de vijftien extra minuten geen beslissing was gevallen, moesten shoot-outs uitkomst bieden. SCHC heeft hier goede herinneringen aan. Vijf weken geleden won het immers op eigen terrein de Europa Cup door Den Bosch in de finale op deze wijze te verslaan. Het rijkelijk opgekomen SCHC-publiek had er ook nu weer alle vertrouwen in en scandeerde vooraf aan de shoot-outs de naam van keepster ‘Floortje Floortje Floortje’ Engels. Hoewel Laren eerst op voorsprong kwam, was het wederom SCHC die een spannende shoot-out-serie won. Sarah Jaspers maakte de winnende goal, waardoor Stichtse naar de finale gaat.