Golden goal Verbruggen schiet hockeysters Den Bosch naar finale

Redactie

Wie stopt Den Bosch? De Brabanders rekenden in de halve finale van de play-offs af met Amsterdam, de enige ploeg die hen de afgelopen achttien jaar (2009 en 2013) van de titel af wist te houden. Na de 3-0 zege in Amsterdam, eindigde de return in Brabant – ondanks de rentree van Eva de Goede – in een 2-1 overwinning na verlenging.

Na tien minuten waarin de thuisploeg de bovenliggende partij was, zorgde de langverwachte comeback van De Goede ervoor dat het spelbeeld kantelde. De Goede maakte haar eerste minuten na maandenlang blessureleed. Zodra de international weer van het veld was nam Den Bosch het heft echter weer in handen, onder aanvoering van dribbelkoningin Lidewij Welten.

Na enkele gevaarlijke momenten voor het Amsterdamse doel drukte Marlies Verbruggen het Bossche overwicht in doelpunten. De 25-jarige aanvaller miste een minuut daarvoor nog een aardige mogelijkheid, maar had het vizier de tweede keer wel op scherp staan: 1-0. Amsterdam zette vervolgens nog wel aan, maar kon de achterstand voor rust niet teniet doen.

In de tweede helft zetten de Amsterdammers wel aan, maar slaagden er – ondanks alle internationals in de voorhoede – simpelweg niet in de thuisploeg pijn te doen. Aan de overkant slalomde Welten zich een kwartier voor tijd op briljante wijze door de Amsterdam-defensie, maar haar inzet uit een lastige hoek was een prooi voor keeper Anne Veenendaal. Een minuut later had Veenendaal wederom een antwoord, ditmaal op een inzet van Vera Vorstenbosch.

Vijf minuten voor tijd viel uit het niets alsnog de gelijkmaker. Na een scrimmage voor het Bossche doel sloeg Charlotte Vega de bal via een Brabantse stick in het doel: 1-1, een levenslijn voor Amsterdam, dat dood en begraven leek.

In de noodzakelijke verlenging was het uiteindelijk Verbruggen die uit de rebound voor de bevrijdende 2-1 zorgde, waardoor Den Bosch zich mag opmaken voor de achttiende finale op rij. Met het laatste fluitsignaal kwam tevens een einde aan de jarenlange loopbaan van Sophie Polkamp. De oud-international hangt haar stick definitief aan de wilgen.