Noord-Korea voert rakettest uit vanaf zee

Redactie

Noord-Korea heeft zaterdag vanaf zee drie raketten afgevuurd. Dat hebben het Zuid-Koreaanse leger en Noord-Koreaanse media gemeld. Volgens de Noord-Koreaanse media waren de lanceringen een succes.

Het Zuid-Koreaanse leger zei dat de raketten in een tijdsbestek van een uur werden afgevuurd vanuit een gebied in de buurt van de havenstad Wonsan. Het zou gaan om KN-01-raketten, die Noord-Korea in februari ook al eens lanceerde.

Pyongyang meldde dat de raketten werden afgevuurd vanaf een onderzeeër. Dat zou een teken kunnen zijn dat het Noorden zijn militaire mogelijkheden verder heeft ontwikkeld. Zuid-Korea heeft eerder al gezegd dat bij de noorderbuur werd gewerkt aan het lanceren van ballistische raketten vanaf onderzeeërs. Veiligheidsdeskundigen noemen het een zorgwekkende ontwikkeling, omdat lanceringen die onder water worden uitgevoerd moeilijker te detecteren zijn dan lanceringen vanaf land.

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong Un, die zijn entree op het wereldtoneel eigenlijk zou maken bij de herdenking van de overwinning op nazi-Duitsland in Moskou, maar de voorzitter van het parlement stuurde, gaf zelf leiding aan de rakettest. Hij noemde de nieuwe raket een 'strategisch wapen van wereldklasse' en een 'groot succes'. Volgens Kim heeft Noord-Korea nu een wapen dat in staat is 'vijandelijke krachten die de soevereiniteit en waardigheid van Noord-Korea aantasten in welke wateren dan ook aan te vallen en te vernietigen'.