Judoka Polling in finale Grand Slam Baku

Boris (borisz)

Judoka Kim Polling staat bij haar eerste toernooi dit jaar direct in de finale. Tijdens de Grand Slam in Baku is ze doorgedrongen tot de eindstrijd door onder andere de Linda Bolder te verslaan. Anicka van Emden mag later vandaag op voor brons. 

Kim Polling, nummer één op de wereldranglijst in de klasse tot 70 kilogram, wordt in Baku begeleid door Maarten Arens, de bondscoach van de heren.  De geboren Groningse niet meer persoonlijk gecoacht worden door bondscoach Marjolein van Unen. "De chemie is op dit moment weg. Kim en ik hebben een andere visie op weg naar de beste prestaties. Na een succesvolle periode en een minder WK zijn we niet meer op een lijn gekomen. We gaan ons uiterste best doen om Kim op het hoogste podium te houden. Want dat zit er zeker in", liet Van Unen weten.

Polling respecteert de keuze van Van Unen, die als bondscoach wel betrokken bij haar blijft. "Ik heb veel te danken aan Marjolein. Samen met de technische staf bekijken we nu de juiste vervolgstappen in mijn carrière."

Polling won in de eerste ronde van de spaanse Maria Bernabeu en toen volgde de wedstrijd tegen Bolder. Polling is één van de redenen waarom Bolder nu voor Israel uitkomt. Ieder land mag per gewichtsklasse één deelnemer naar de Olympische Spelen sturen en de kans dat Bolder nu naar Rio zou mogen, waren miniem. Bolder was 2015 goed begonnen met brons in Tbilisi en goud in Samsun en Zagreb.

De wedstrijd vandaag werd echter met waza-ari gewonnen door Kim Polling. Het is de vijfde overwinning op een rij van Polling op Bolder. In de halve finael rekende de tweevoudig Europees kampioene na een minuut af met Marie Eve Gahie (Fra). In de finale wacht vanmiddag de Britse Sally Conway. Bolder strijdt vanmiddag nog om het brons. 

Ook Anicka van Emden, in de klasse tot 63 kilogram, mag strijden om het brons. In de halve finale verloor ze van de Duitse Martyna Trajdos. Het finaleblok begint om 14.00 Nederlandse tijd en is live te volgen op ippon.tv