Eredivisie: Preview speelronde 33

Maarten (rubbereend)

Dit weekend staat de 33ste en voorlaatste speelronde in de Eredivisie op het programma. Normaal gesproken worden alle wedstrijden in deze speelronde allemaal tegelijk gespeeld maar door de politiestaking zal de wedstrijd tussen Feyenoord en Vitesse een dag later plaatsvinden. Een groot deel van de beslissingen zijn inmiddels gevallen, maar op een paar punten is er nog wat mogelijk.

Go Ahead Eagles strijdt nog altijd om lijfsbehoud. De Deventernaren moeten het duel met sc Heerenveen winnen om nog enigszins kans te maken op definitieve handhaving, maar is daarbij wel afhankelijk van de resultaten van NAC Breda en Excelsior. Toch is een zege ook nog maar zeer de vraag; alle onderlinge duels tussen de Eagles en de Friezen eindigden in een zege voor de bezoekers. En ook eerder dit seizoen won Go Ahead Eagles na een 2-0 voorsprong niet. Na 90 minuten stond er 2-2 op het scorebord.

SC Heerenveen-speler Luciano Slagveer zet een tackle in op Go Ahead Eagles-speler Xandro Schenk (PRO SHOTS/Erik Pasman)
SC Heerenveen-speler Luciano Slagveer zet een tackle in op Go Ahead Eagles-speler Xandro Schenk (PRO SHOTS/Erik Pasman)

Het duel tussen FC Groningen en PEC Zwolle, een kopie van de bekerfinale, staat in het teken van Europees voetbal. De Groningers wonnen de beker afgelopen weekend en zijn daardoor al verzekerd van de Europa League. PEC Zwolle wil zich ongetwijfeld revancheren voor de nederlaag en is bij een zege ook vrijwel zeker van playoffs voor de Europa League. Een zege voor de Zwollenaren is echter nog geen gelopen race. In de afgelopen vijf competitieduels verloren de Groningers, dus Ron Jans en zijn mannen zullen nog aan de bak moeten.

Bij de wedstrijd tussen AZ Alkmaar en NAC Breda staat voor beide ploegen nog veel op het spel. AZ staat drie punten achter op Feyenoord dat pas maandag zal spelen. Aangezien de Rotterdammers een veel beter doelsaldo hebben, moeten de Alkmaarders eigenlijk vier punten goedmaken. Een overwinning is dus noodzaak om de druk op Feyenoord op te voeren. Daarnaast heeft de vierde plaats het voordeel dat je tegen de nummer zeven zal beginnen in de play-offs om Europees voetbal Dus als AZ Feyenoord niet kan achterhalen wil het sowieso de vierde plek behouden. NAC probeert nog de nacompetitie te ontlopen, de achterstand met Excelsior is drie punten. Die spelen zelf tegen FC Utrecht dat zelf nergens meer om speelt. Mocht Excelsior winnen dan het is vrijwel zeker dat NAC de nacompetitie in gaat gezien het doelsaldo van de Rotterdammers.

Vitesse-speler Renato Ibarra in duel met Feyenoord-speler Lex Immers (PRO SHOTS/Joep Leenen)
Vitesse-speler Renato Ibarra in duel met Feyenoord-speler Lex Immers (PRO SHOTS/Joep Leenen)

Op maandagavond is de laatste wedstrijd van deze speelronde. Bij deze wedstrijd tussen Feyenoord en Vitesse staat nog wel wat op het spel. De Rotterdammers kunnen zich deze speelronde definitief plaatsen voor de voorronden van de Europa League. Ook de Arnhemmers maken nog kans op de derde plaats, maar moeten dan wel winnen. De geel-zwarten treffen Feyenoord in dat geval op een goed moment, aangezien de ploeg al drie duels niet wist te winnen. Eerder dit seizoen werd het in Arnhem echter 0-0, dus er is zeker perspectief voor de thuisploeg.

Tot zover de wedstrijden waar nog veel op het spel staat. Verder resten er nog vier wedstrijden om des keizers baard. Hoogstens staan hier nog records op het spel zoals bij de wedstrijd tussen PSV en Heracles Almelo. Voor de landskampioen is het clubrecord qua punten nog in zicht. In Amsterdam zal Ajax tegen SC Cambuur proberen de supporters een leuk slot te geven na een weinig sprankelend seizoen. Willem II en ADO Den Haag zullen met hun gedachten misschien al meer bij volgend seizoen zijn. In Enschede zal het Twente-publiek nog één keer kunnen genieten van een aantal topspelers. Na dit seizoen zal de selectie flink verbouwd worden. In de Grolschveste komt het reeds gedegradeerde FC Dordrecht op bezoek.