Laatste raketgeleerde van de nazi's overleden

Redactie

In de Verenigde Staten is de laatste van de Duitse raketgeleerden overleden die na de Tweede Wereldoorlog hun thuisland verlieten en voor de Amerikanen gingen werken. Oscar Carl Holderer werkte aan de raketten die uiteindelijk in de Apollo-missies werden gebruikt om een man op de maan te zetten.

Holderer overleed dinsdag op 95-jarige leeftijd, zo maakte zijn zoon Michael woensdag bekend. Holderer senior werd vorige week getroffen door een beroerte en herstelde hier niet meer van.

Holderer werd geboren in 1919, een jaar na het einde van de Eerste Wereldoorlog. Na de Tweede Wereldoorlog was hij een van de 120 wetenschappers die onder leiding van Wernher von Braun voor de Amerikanen gingen werken. De technologie die de Duitsers tijdens de oorlog ontwikkelden voor onder meer hun V2-raketten werd overhandigd aan de VS. Operatie Paperclip, heette het project.

Vanaf 1950 werkte het team in het noorden van Alabama, met primitieve computers, rekenlinialen en potloden, aan de Saturn V-raket, die in 1969 werd gebruikt om voor het eerst een mens op de maan te laten landen.

Holderer, die in 1955 Amerikaans staatsburger werd, was instrumenteel bij de ontwikkeling van de windtunnel waarin de Saturn-raketten werden getest. "Hij bracht ons onze eerst windtunnel voor raketten uit Duitsland en bouwde hem persoonlijk op", zei historicus Ed Buckbee, een expert op het gebied van de geschiedenis van de ruimtevaart en NASA.

"Hij was een van de meer betrokken leden van het team", zei Michael Holderer over zijn vader. "Hij had zijn eigen werkruimte in de stad, als hobby." Buckbee beaamt de gave die Holderer had. "Hij was erg getalenteerd. Hij was niet alleen een expert op het gebied van voorstuwing en raketten, maar ook op het gebied van ontwerp en fabricatie."

Niet alle leden van het team waren van onbesproken gedrag. Van Von Braun en anderen werd vermoed dat ze sympathiseerden met de nazi's, maar volgens Buckbee behoorde Holderer niet tot deze groep.

Sommige leden van Von Brauns team keerden na hun pensioen terug naar Duitsland, anderen verhuisden binnen de VS. Voor zover bekend was Holderer het laatste levende lid van het team.