Mike Huckabee kandidaat voor Witte Huis

Redactie

Mike Huckabee wil namens de Republikeinse partij volgend jaar een gooi doen naar het Witte Huis. Hij maakte zijn kandidatuur voor de Republikeinse nominatie dinsdag bekend. Huckabee is de derde Republikein die zich deze week kandideert. Voormalig topvrouw van Hewlett-Packard Carly Fiorina en gepensioneerd neurochirurg Ben Carson gingen hem voor.

De 59-jarige Huckabee was in het verleden onder meer gouverneur van Arkansas en een dominee. Hij deed in 2008 ook al mee aan de Republikeinse voorverkiezingen, maar verloor toen uiteindelijk van John McCain.

Huckabee maakte zijn kandidatuur officieel bekend in zijn thuisstad Hope, in Arkansas. Dat is overigens ook de stad waar oud-president Bill Clinton is geboren. Maar weinigen twijfelden er de afgelopen tijd aan dat Huckabee zich in de strijd zou mengen. Een lokale krant noemde zijn kandidatuur 'het slechtst bewaarde geheim' in Arkansas.

Huckabee kan vooral op de steun van de religieuze conservatieven in de Republikeinse achterban rekenen. In 2008 waren het die mensen die Huckabee de overwinning in acht staten opleverden. Maar een favorietenrol wordt Huckabee niet toegedicht. Kandidaten als Marco Rubio en Jeb Bush worden kansrijker geacht.

Uiteraard heeft ook Huckabee een videoboodschap online gezet om zijn kandidatuur kracht bij te zetten:

En voor wie alle kandidaatstellingen niet meer kan bijhouden: USA Today heeft het speelveld overzichtelijk op een rij gezet in een tweet: