Thaise politie vindt meer kampen mensensmokkelaars

Redactie

De Thaise politie heeft dinsdag in het zuiden van Thailand opnieuw twee kampen ontdekt waar slachtoffers van mensensmokkelaars werden vastgehouden. Dat heeft de politie bekendgemaakt. Eén kamp was kortgeleden verlaten en bij het andere kamp werd een begraven lichaam aangetroffen. Enkele dagen geleden werd ook al een kamp van mensensmokkelaars ontdekt. Daar werden 26 lichamen gevonden.

"We blijven zoeken, omdat dit betekent dat de smokkelaars nog altijd op de loop zijn en mensen met zich mee nemen", aldus politiechef Amphon Buarubporn. De politie ontdekte acht hutten en schuilplaatsen. Ook werd een oplader van een telefoon gevonden en lag er kleding verspreid. Dat wijst erop dat de smokkelaars het kamp in alle haast hebben verlaten.

De politie heeft het offensief tegen de smokkelaars ingezet nadat activisten hadden gezegd dat er gevangenen door de smokkelaars verborgen worden gehouden in de bergen. Volgens de autoriteiten worden de kampen gebruikt door een internationaal opererend netwerk dat etnische Rohingya uit Myanmar en migranten uit Bangladesh naar Thailand smokkelt en ze vervolgens mishandelt en gevangenzet om losgeld te kunnen eisen van de families.

De Thaise premier Prayuth Chan-ohca heeft dinsdag de provinciale autoriteiten opdracht gegeven 'elke centimeter uit te kammen' op zoek naar andere kampen en mensen die door smokkelaars worden vastgehouden. Hij waarschuwde dat iedereen 'die probeert te profiteren van mensensmokkel wordt onderzocht en bestraft'.

De Thaise autoriteiten hebben al een onderzoek ingesteld naar mogelijke betrokkenheid van politieagenten en de lokale autoriteiten bij de smokkelnetwerken. De ontdekking van de kampen heeft Thailand verder in verlegenheid gebracht. Het land wordt al door de Verenigde Staten en de Europese Unie onder druk gezet om de mensensmokkel in het land aan te pakken.