Mysterieuze geluiden in stratosfeer waargenomen

LTVDK

Een onderzoek van een student voor ruimtevaartorganisatie NASA heeft een onverwacht resultaat geboekt. De infrasone microfoons van een ballonexperiment hebben op een hoogte van 36 kilometer namelijk mysterieuze geluiden opgenomen.

Het geluid werd ontdekt door Daniel Bowman, een student en ontwerper van de apparatuur aan de universiteit van North Carolina. Hij hoopt dat zijn ontdekking de weg weer open maakt voor nieuw akoestisch onderzoek in de stratosfeer. Bowman grapt nog over de opname "het klinkt een beetje als The X-Files". Zijn experiment was onderdeel van een door NASA opgezet programma om studenten te interesseren voor ruimteonderzoek.

De geluiden zijn geregistreerd met behulp van infrasone opnameapparatuur en is om het hoorbaar te maken flink versneld. De opname heeft een frequentiebereik tussen 0,01 en 25 Hz. Dit lage bereik is niet waar te nemen met het menselijk oor en wordt vaak alleen geregistreerd bij onder andere zware explosies, aardbevingen of vulkaanuitbarstingen.

Onderzoek
Het is zo'n vijftig jaar geleden dat er voor het laatst opnamen zijn gemaakt in de stratosfeer. Zulke opnamen werden tijdens de hoogtijdagen van de Koude Oorlog gebruikt om nucleaire explosies in de stratosfeer te kunnen ontdekken. Door nieuwe waarnemingstechnieken voor dergelijke explosies zijn zulke opnamen in onbruik geraakt. Het onderzoeken van atmosferische geluiden is daarom jarenlang stil komen te liggen.

Waar het geluid van deze opname vandaan komt blijft voorlopig nog gissen. Infrasoon geluid kan vele duizenden kilometers afleggen en ook metreologische oorzaken zouden het geluid kunnen veroorzaken.

Mysterieuze geluiden in stratosfeer waargenomen (Foto: Daniel Bowman)
Mysterieuze geluiden in stratosfeer waargenomen (Foto: Daniel Bowman)