Nationale actieweek voor Nepal start vrijdag op radio en tv

Redactie

Vrijdag wordt de nationale actiedag van Giro555 voor de slachtoffers van de aardbeving in Nepal gehouden. In De Hallen te Amsterdam zal het 555-Café worden ingericht. Onder het motto 'Nederland helpt Nepal' is van daaruit de hele dag uitzending op NPO Radio 2 met dj's Gijs Staverman, Bart Arens, Jan-Willem Roodbeen en Wouter van der Goes. Ook sportverslaggever Toine van Peperstraten is van de partij.

Zij ontvangen BN'ers en artiesten, die Nederlanders oproepen zo veel mogelijk geld te storten. Live-tv-programma's van de publieke omroep, RTL en SBS doen verspreid over de dag vanuit De Hallen verslag.

Aan het eind van de dag wordt een tussenstand van het ingezamelde bedrag bekendgemaakt. De actiedag is het begin van een hele actieweek. Op 8 mei wordt daarvan de eindstand bekendgemaakt.

Giro555 werd maandagavond opengesteld voor hulp aan de slachtoffers. Binnen een dag was er al 580.000 euro opgehaald. Inmiddels is de teller de miljoen gepasseerd. De aardbeving heeft zeker vijfduizend mensenlevens gekost en drie miljoen mensen dakloos gemaakt. Overigens worden er nog 250 Nederlanders vermist.

Startsein
Presentator Toine van Peperstraten en actievoorzitter Gijs de Vries geven vrijdagochtend om 06.00 uur het startsein, en een uur later komt minister Lilianne Ploumen (Ontwikkelingssamenwerking) de tussenstand melden. Die eerste actiedag duurt de hele verdere dag.

De hulp van BN'ers is ook ingeroepen voor tv-spotjes van de Samenwerkende Hulporganisaties, die donderdag van start gingen. Isa Hoes, Typhoon, Dolf Jansen, 3JS, Humberto Tan en Bridget Maasland roepen daarin Nederland op om geld te storten. Ook zullen er oproepen uitgaan via sociale media, onder meer van Rob de Geus, Sophie Hilbrand, Anita Witzier, André van Duin, Do, Maik de Boer en Sylvana Simons. Dat gaat met gebruik van de hashtag #NLhelptNepal.

Hele vrijdag nationale actiedag voor Nepal
Hele vrijdag nationale actiedag voor Nepal (foto: ANP)