'Prutsers' gooien handgranaat huis in

Mick (Philosocles)

Binnen de nieuwe Amsterdamse penose wordt naast liquidaties blijkbaar ook naar andere gewelddadigheden gegrepen met behulp van oorlogstuig. Naar nu blijkt ontsnapten eerder dit jaar acht mensen aan de dood toen er een handgranaat een woning in werd gegooid. Er waren meerdere kinderen in het huis inclusief een baby.

Het gebeurde al in februari maar werd nu pas naar buiten gebracht, in een uitzending van Opsporing Verzocht. Volgens de politie hadden de daders het gemunt op criminele lieden uit de directe omgeving van het gezin. Die wonen echter niet in het huis waar de handgranaat naar binnen werd gegooid.

Een getuige zag in de vroege uurtjes van 19 februari twee mannen met een scooter voor de woning in Amsterdam Zuid-Oost staan. Even later was er een harde knal. De bewoners kwamen met de schrik vrij en hebben volgens de politie ontzettend veel geluk gehad.

Maar dat komt wellicht ook omdat de daders een stel prutsers zijn. Een paar dagen eerder werd er namelijk een baksteen door het raam gegooid, waarop een buurtbewoner een paar mannen zag die 'met iets liepen te prutsen'.

Vermoed wordt dat het om de handgranaat ging. Die moest blijkbaar door het gat in de ruit naar binnen worden gegooid, maar zover kwam het op dat moment niet.

Onderzoek wijst uit dat de ontplofte handgranaat afkomstig is uit het voormalige Joegoslavië. De politie zegt dat doelbewust het risico op onschuldige slachtoffers is genomen. Dat past, net als het gebruik van oorlogstuig, geheel in de laatste criminele trends.

Handgranaat huis in gegooid
Handgranaat huis in gegooid (foto: Politie)