Indonesië executeert 8 drugssmokkelaars en spaart er eentje

Redactie

Op het Indonesische gevangeniseiland Nusakambangan zijn in de nacht van dinsdag op woensdag (lokale tijd) acht terdoodveroordeelden geëxecuteerd. De voornamelijk buitenlandse gevangenen zijn veroordeeld voor drugsdelicten en werden door een vuurpeloton doodgeschoten. Dat meldden Indonesische media.

"We hebben de executies ten uitvoer gebracht", zei de procureur-generaal iets na middernacht. Volgens de politie verliepen die executies zonder problemen of enig oponthoud.

Onder de ter dood gebrachte gevangenen zijn twee Australiërs, een Fransman, en veroordeelden uit Brazilië, Ghana, Nigeria en Indonesië. De executie van een Filipijnse vrouw, Mary Jane Fiesta Veloso is uitgesteld. Dinsdag gaf een vrouw zich op de Filipijnen aan bij de politie, die zegt dat zij het brein is achter de drugssmokkel. Zij zei dat ze Veloso, die in Indonesië wachtte op haar executie, had gerecruteerd.

De Indonesische president Joko Widodo heeft het aantal executies sinds zijn aantreden fors opgeschroefd. In januari is onder anderen de Nederlander Ang Siem Soei ter dood gebracht. Ook hij was veroordeeld wegens een drugsdelict. Met name Australië en Frankrijk hebben veel gedaan om te voorkomen dat de jongste executies werden uitgevoerd, maar tevergeefs.

Indonesië executeert 8 terdoodveroordeelden
Indonesië executeert 8 terdoodveroordeelden (Foto: ANP)