Indonesië maakt zich op voor executies

Redactie

Bij de Besi-gevangenis in Indonesië zijn dinsdag negen doodskisten afgeleverd: een voor elke gevangene die vanwege drugsmisdaden ter dood is veroordeeld. De smeekbedes van familieleden en regeringen bleken de afgelopen dagen aan dovemansoren gericht. De acht buitenlanders en een Indonesische man worden deze week nog terechtgesteld door een vuurpeloton.

Wanneer de executies precies zullen worden uitgevoerd is nog niet bekendgemaakt, maar de veroordeelden kregen dit weekeinde wel te horen dat het binnen 72 uur zou zijn. Gezien de levering van de doodskisten en eerdere terechtstellingen worden de vonnissen waarschijnlijk dinsdag kort na middernacht voltrokken.

Onder de veroordeelden zijn twee Australiërs, wier regering alles in het werk heeft gesteld de Indonesische autoriteiten op andere gedachten te brengen. Minister van buitenlandse zaken Julia Bishop gaf dinsdag aan de hoop nog niet op te geven. "Zolang ze nog leven is er nog hoop en ik zal me vandaag voor ze blijven inzetten", aldus Bishop.

Naast de Australiërs en de Indonesische man gaat het om vier mannen uit Nigeria, een uit Brazilië en een vrouw uit de Filipijnen. Voor die laatste veroordeelde stroomden deze week prominente smeekbedes binnen. President van de Filipijnen Benigno Aquino III riep de Indonesische premier Joko Widodo op genade te tonen. Ook de wereldberoemde boxer Manny Pacquiao vroeg Widido zijn landgenote te sparen. "Ik smeek en doe een beroep op uw vriendelijke hart. Excellentie, toon alstublieft clementie door haar leven te sparen."