VN-chef wil onmiddellijk bestand in Jemen

Redactie

De secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Ban Ki-moon, heeft opgeroepen tot een onmiddellijk staakt-het-vuren in Jemen. Een bestand moet vredesgesprekken en de levering van broodnodige hulp mogelijk maken.

Jemen 'brandt', aldus Ban in een toespraak tot de National Press Club in Washington. Bemiddeling van de VN om vredesgesprekken op gang te brengen boden de 'beste uitweg uit een oorlog met vreselijke gevolgen voor de regionale stabiliteit'. Ban maakte geen gewag van het opstappen woensdag van Jamal Benomar, de hoogste VN-gezant in Jemen.

Ban kondigde verder een plan aan om extremistische bewegingen als Islamitische Staat, Boko Haram en AL-Shabab te bestrijden. Hij sprak de hoop uit dat de rust weerkeert in Nigeria, nu de presidentsverkiezingen achter de rug zijn en Muhammadu Buhari zich kan opmaken voor zijn presidentschap.

Door het grote aantal crises in de wereld is de vraag naar hulp sterk gestegen, zei Ban. "De Verenigde Naties hebben om zestien miljard dollar gevraagd om hun humanitaire taken voor dit jaar te kunnen uitvoeren - bijna vijfmaal meer dan een decennium geleden."

Later deze maand brengt Ban een bezoek aan het Vaticaan, voor overleg met paus Franciscus. Daarbij wordt onder meer gesproken over het thema milieu, waarover de paus binnenkort een encycliek wil laten verschijnen.