Coalitie praat vandaag verder over opvang illegalen

sneakydesert

De regeringscoalitie van VVD en PvdA buigt zich vrijdagmiddag opnieuw over de opvang van illegalen. Voorafgaand aan het beraad in het Torentje zullen de partijen in eigen kring zoeken naar mogelijke oplossingen voor het diepe conflict.

De VVD wil geen opvang. De liberalen vrezen dat Nederland meer illegalen zal aantrekken en dat nog minder asielzoekers die afgewezen zijn voor een verblijfsvergunning, bereid zijn om Nederland te verlaten.

De PvdA vindt dat mensen in zo'n kwetsbare positie wel bed, bad en brood moeten krijgen. Als je deze mensen laat ronddolen, leidt dit volgens de partij tot onveiligheid, onrust en mensonwaardige situaties. Bovendien kunnen ze in een opvang beter worden begeleid naar hun terugkeer, is de gedachte.

De coalitie vergaderde deze week al twee keer tot diep in de nacht over de kwestie. Na de wekelijkse ministerraad zullen in ieder geval premier Mark Rutte en vicepremier Lodewijk Asscher aan tafel schuiven met fractieleiders Halbe Zijlstra (VVD) en Diederik Samsom (PvdA).