Eredivisie: Preview speelronde 31

Maarten (rubbereend)

Met de 31ste speelronde van de Eredivisie voor de deur lijken de meeste grote beslissingen wel gevallen te zijn. Op een paar punten is het nog wel spannend zoals bijvoorbeeld rond de achtste plaatst die recht geeft op de play-offs voor Europees voetbal als PEC Zwolle de KNVB Beker wint.

De eerste wedstrijd van het weekend gaat op vrijdag tussen Cambuur en Excelsior. Deze wedstrijd is meteen belangrijk voor die achtste plaats. De Friezen staan negende met evenveel punten als de nummers acht en tien (Willem II en FC Groningen). Doelsaldo kan dus nog een cruciale rol gaan spelen. Ze treffen in eigen huis de nummer veertien van de Eredivisie die de hete adem van de nacompetitie in de nek voelt en dus alle punten hard nodig heeft.

Zaterdag trappen AZ Alkmaar en ADO Den Haag om 18.30 uur af. De thuisploeg leek enige tijd mee te gaan doen in de strijd om de derde plaats. Maar met slechts drie punten uit de laatste vijf wedstrijden zijn de Alkmaarders daar allang voor afgehaakt. Voor ADO lijkt het seizoen wel klaar met een voorspong van zeven punten op de nacompetitie en vijf punten achterstand op een eventueel interessante achtste plek. Voor Michiel Kramer is de wedstrijd mogelijk nog interessant in de strijd om de titel van topscorer. Hij staat maar drie doelpunten achter Memphis Depay en met negentien tegentreffers in de laatste vijf wedstrijden lijkt de defensie van AZ allerminst stabiel.

Michiel Kramer viert zijn doelpunt tegen AZ eerder dit seizoen (PRO SHOTS/Jasper Ruhe)
Michiel Kramer viert zijn doelpunt tegen AZ eerder dit seizoen (PRO SHOTS/Jasper Ruhe)

Om 19.45 uur start de mogelijke kampioenswedstrijd van PSV. De Eindhovenaren krijgen sc Heerenveen op bezoek en die zijn van zins het feestje van PSV te verstoren. Dwight Lodeweges die bij de laatste titel van PSV als assistent werkzaam was in Eindhoven verstoorde eerder met Cambuur het eeuwfeest van PSV. Nu ziet hij weer kansen om de aanstaand kampioen een hak te zetten. "Ik denk niet dat het voor ons een nadeel is dat PSV kampioen kan worden. Alle aandacht daarvoor kan ook tegen je werken. Er zit voor PSV veel spanning op," zo liet de coach van Heerenveen eerder deze week weten.

Tegelijkertijd trappen in Arnhem Vitesse en FC Dordrecht af. De Schapenkoppen zijn bezig aan de voorlopig laatste wedstrijden in de Eredivisie, degradatie lijkt onmogelijk nog te ontlopen. Vitesse wil zo hoog mogelijk eindigen. Dit om een goede uitgangspositie voor de play-offs voor Europees voetbal te krijgen en in Arnhem willen ze druk op Feyenoord dat derde staat zo hoog mogelijk houden.

Willem II en FC Groningen sluiten de avond af zaterdag. Beide ploegen staan samen met Cambuur gelijk in punten in de strijd om de achtste plaats. De doelsaldi van de drie clubs ontlopen elkaar ook maar weinig, dus elk doelpunt kan beslissend zijn. De druk zal er bij deze wedstrijd vol op staan.

Zondag start de speeldag met de wedstrijd tussen Feyenoord en Go Ahead Eagles. Met een overwinning zou Feyenoord vrijwel zeker zijn van de derde plaats. In Go Ahead treffen de Rotterdammers die ideale tegenstander om de punten te pakken. De ploeg uit Overijssel strijdt dan wel om nacompetitie te ontlopen, maar met zeven verliespartijen op rij lijkt dat niet te gaan lukken.

Een duel tussen NAC Breda-speler Stipe Perica en Ajax-speler Joël Veltman (PRO SHOTS/Joep Leenen)
Een duel tussen NAC Breda-speler Stipe Perica en Ajax-speler Joël Veltman (PRO SHOTS/Joep Leenen)

Om 14.30 uur trappen Ajax en NAC Breda af in de ArenA. Voor Ajax kan het de eerste dag zijn dat het na meer dan veertienhonderd dagen geen kampioen meer is. Dat moet een vreemd gevoel geven in Amsterdam. NAC Breda reist zonder trainer Robert Maaskant af naar het noorden vanwege een schorsing na het vernielen van de NAC-dugout. In de strijd om de nacompetitie te ontlopen kan de ploeg uit Breda elk puntje gebruiken, de achterstand op Heracles bedraagt slechts één puntje.

Heracles speelt gelijktijdig in Almelo tegen PEC Zwolle. Waar de Heraclieden nog elk puntje nodig hebben lijkt het voor PEC vooral een kwestie van heel blijven in aanloop naar de bekerfinale. De zevende plek lijkt wel minimaal veilig en daarmee is plaatsing voor de play-offs een zekerheid mocht de bekerfinale verloren worden.

FC Utrecht en FC Twente sluiten het weekend samen af. Waar de Galgenwaard vroeger een waar bastion leek haalt Utrecht dit seizoen nauwelijks meer punten thuis dan uit. De laatste overwinning voor Utrecht is inmiddels ook alweer vijf wedstrijden geleden. Misschien dat de verlenging van de verbintenis met biersponsor Grolsch wat extra inspiratie brengt voor het zo geplaagde FC Twente.