Marslander vindt aanwijzingen water op Mars

Redactie

Op de planeet Mars komt misschien ook nu nog vloeibaar water voor. Daarop wijzen metingen van de Marsverkenner Curiosity, meldt een team van geleerden uit allerlei landen in het vakblad Nature Geoscience.

Uit de metingen blijkt dat zich 's avonds in de bovenste vijf centimeter van de bodem een soort zoutlaag vormt die in de ochtend telkens weer verdampt. De kans dat er leven op de rode planeet is, blijft echter klein. Daarvoor is er te weinig water en is het er te koud, schrijven de geleerden.

"Wij hebben de stof kaliumperchloraat (KClO4) in de bodem ontdekt en onder de juiste omstandigheden neemt die stof waterdamp op uit de atmosfeer", zegt Morten Bo Madsen van de Universiteit van Kopenhagen. "Onze metingen op grond van gegevens van het weerstation in de Curiosity tonen aan dat deze omstandigheden 's nachts en direct na zonsopgang in de winter bestaan", aldus de Deense wetenschapper. De Marsverkenner meet op de bodem en op een hoogte van 1,60 meter onder meer de temperatuur en de vochtigheid van de lucht.

Marslander vindt aanwijzingen water op Mars
Marslander vindt aanwijzingen water op Mars (Foto: ANP)