VS: Republikein Marco Rubio ook in presidentsrace

Redactie

Opnieuw meldt zich een politicus die president van de Verenigde Staten wil worden. Deze keer is het Marco Rubio, een senator uit Florida. Hij heeft zijn donateurs laten weten dat hij de presidentsnominatie van de Amerikaanse Republikeinse Partij wil binnenslepen.

Rubio zei dat hij de strijd om het presidentschap ziet als een keuze tussen het verleden en de toekomst. Hillary Clinton, die gisteren haar kandidatuur bekendmaakte bij de Democraten, 'is een leider van gisteren' en bij de Verenigde Staten gaat het altijd om morgen, zei hij.

Rubio (43) is na Ted Cruz en Rand Paul de derde kandidaat in de strijd om de Republikeinse nominatie, in een veld dat misschien wel tot twintig kan uitdijen. Hij presenteert zichzelf als de belichaming van de Amerikaanse droom, als zoon van een huishoudster en een bartender, die zich via een rechtenstudie heeft opgewerkt en nu zitting heeft in het Congres.

Voor een partij die moeite heeft om voet aan de grond te krijgen bij jongeren en minderheden heeft Rubio een aansprekend cv. Bij sommige conservatieve activisten in Iowa, New Hampshire en South Carolina ligt hij echter minder goed. Hij steunt namelijk een voorgestelde immigratiewet die mensen die illegaal in de VS verblijven toch uitzicht biedt op het Amerikaanse staatsburgerschap. Rubio zegt nu dat dit wetsvoorstel het toch niet haalt en dat hij zich in de eerste plaats zorgen maakt over veilige grenzen, een politiek stokpaard van de Republikeinen.