Atlético lust Real Madrid rauw

Redactie

Als er één ploeg weet hoe Real Madrid moet worden aangepakt, is het stadgenoot Atlético Madrid wel. Sinds de verloren finale vorig jaar in de Champions League tegen de Koninklijke in Lissabon (1-4) is de ploeg van de fanatieke coach Diego Simeone in de onderlinge derby's al zes wedstrijden ongeslagen. Volgens aanvaller Fernando Torres, die begin dit jaar op huurbasis overkwam van AC Milan, heeft Atlético die indrukwekkende serie tegen de aartsrivaal vooral te danken aan de Argentijnse trainer.

"Het is zijn karakter als speler en zijn karakter als coach die het team inspireren", liet de Spaanse spits weten aan de vooravond van een nieuwe 'clash' tussen de Madrileense topclubs in de Champions League. "Hij vindt dat wij als team onze sterke en zwakke punten moeten onderkennen. Daardoor kunnen wij al onze kwaliteiten beter benutten. Hij laat ons spelen vanuit eigen kracht. We hebben nu eenmaal niet de financiële middelen waarover clubs als Real Madrid, Bayern München en Chelsea beschikken. We hebben een team dat nu op de top van zijn mogelijkheden presteert."

Atlético was vorig jaar in Portugal heel dicht bij een triomf op het kampioenenbal. Pas diep in de extra tijd maakte Sergio Ramos namens Real gelijk (1-1), waarna de ploeg van coach Carlo Ancelotti in de verlenging alsnog toesloeg (1-4). De tweede (arbeiders)club van Madrid, die een veel kleinere omzet heeft dan de tienvoudige Europese kampioen (120 miljoen tegen 550 miljoen euro), heeft na die smadelijke nederlaag inmiddels al lang en breed revanche genomen op sterspeler Ronaldo en co.

Atlético was zowel in Spaanse Supercup als in de Copa del Rey de bovenliggende partij, met in beide toernooien een zege en een gelijkspel tegen Real. In de competitie pakte de Spaanse titelverdediger de volle zes punten van de Europese titelhouder, met 1-2 in september in Bernabeu en liefst 4-0 begin februari in het eigen Calderón. Tot 2013 was Atlético veertien jaar lang zonder zege gebleven tegen de roemrijke stadgenoot. "Maar nu weten ze bij Real inmiddels wel dat wij ze op elk moment kunnen verslaan", sprak aanvoerder Gabi zelfbewust.