Arrestaties bij ontruiming Vluchtgarage

Redactie

Bij de ontruiming van de Vluchtgarage in Amsterdam-Zuidoost zijn enkele asielzoekers opgepakt. De eerste asielzoekers zijn vanochtend bepakt en bezakt vertrokken uit de gekraakte parkeergarage. Vandaag komt er een einde aan hun verblijf, want burgemeester Eberhard van der Laan laat het pand ontruimen.

De politie was aanvankelijk met een klein aantal agenten aanwezig. Vrijwilligers helpen de asielzoekers hun spullen bij elkaar te zoeken. Diverse media, waaronder het Parool en de Volkskrant, melden een gespannen, opgefokte sfeer. Er is een demonstrant aangehouden omdat deze een mes bij zich zou dragen. Bij een tweede arrestatie is pepperspray ingezet, schrijft De Volkskrant.

De uit de garage gezette asielzoekers lopen nu op straat, achtervolgd door de ME. Naar verluidt zijn ze op weg richting de Stopera, om daar een demonstratie te houden.

In de Vluchtgarage bivakkeren tussen de honderd en 120 vluchtelingen. De afgelopen dagen hebben ze hun spullen al zoveel mogelijk naar opslaglocaties gebracht. Na de ontruiming kunnen ze terecht bij een 'bed-, bad- en broodvoorziening' van de gemeente.