Espressomachine voor astronauten in ISS

Redactie

De bevoorradingsraket die maandag vertrekt naar het internationale ruimtestation heeft een bijzonder stukje vracht aan boord: een espressomachine die speciaal ontworpen is om in de ruimte een fatsoenlijke bak koffie te zetten.

Het Italiaanse koffieconcern Lavazza ontwikkelde de ISSpresso samen met ingenieursbedrijf Argotec en de Italiaanse ruimtevaartorganisatie ASI. Het apparaat gebruikt koffiecapsules, net als veel koffieapparaten op aarde. De ruimtevaarders sluiten twee zakjes aan op het apparaat: een met water en een waar de hete koffie inloopt. Volgens Lavazza is het enige verschil met een aards kopje espresso dat de astronauten het met een rietje moeten drinken. De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft de ISSpresso goedgekeurd.

Behalve de ISSpresso heeft de raket van het private ruimtevaartbedrijf SpaceX ook vierduizend kilo andere voorraden aan boord. SpaceX gaat ook proberen om de stuwraket die de raket tijdens de vlucht afwerpt te laten landen op een platform in zee. Als dit lukt kan de stuwraket worden hergebruikt, wat de tripjes naar het ISS een stuk goedkoper zou maken. De vorige twee pogingen om de stuwraket te laten landen mislukten.