Van der Weerden leidt hockeyers OZ naar halve finale EHL

Redactie

Hockeyclub Oranje Zwart is er als eerste Nederlandse ploeg in geslaagd om de laatste vier te halen op de EHL. OZ was in de kwartfinale te sterk voor het Spaanse Club Egara. De Catalanen maakten het de landskampioen lang lastig, maar verloren uiteindelijk met 4-1.

De start van Oranje Zwart, spelend met twijfelgeval Sander Baart maar zonder de geblesseerde Niek van der Schoot, was uitstekend. De eerste kans, een strafcorner, werd door Mink van der Weerden direct tot een doelpunt gepromoveerd. Maar het lukte de Eindhovenaren niet om dat prima begin een goed vervolg te geven. De mogelijkheden waren uiterst schaars en bovendien kwam het taaie Egara na 28 minuten langszij. Alex de Paeuw, een Belg in Spaanse dienst, maakte uit een cornerrebound de gelijkmaker.

Na een doelpuntloos derde kwart, was het opnieuw Van der Weerden die OZ op sleeptouw nam. De international uit Someren mocht vanaf de stip aanleggen, nadat zijn strafcorner op de lijn de voet van een verdediger van Egara had geraakt. Van de Weerden benutte dit buitenkansje feilloos: 2-1. Vijf minuten later legde de topschutter van Oranje Zwart opnieuw succesvol aan voor de derde goal. In de slotfase bepaalde Jelle Galema de eindstand op 4-1. In de halve eindstrijd treffen de Brabanders het Belgische Daring, dat eerder op de dag verrassend won van Rot-Weiss Köln.

Overige uitslag

Rot-Weiss Köln – Daring* 2-2 (2-0) *wint na shoot-outs
Het sprookje van het Belgische Daring duurt nog even voort. De EHL-debutant uit Brussel bereikte zondag de halve finale door van het favoriete Rot-Weiss Köln te winnen. De Belgen sloegen toe in de shoot-outs, na zeventig minuten stond het 2-2.

Dat gelijkspel kwam op een bijzondere wijze tot stand. Een kwartier voor tijd stond Daring nog met 2-0 achter, maar dankzij een aansluitingstreffer van Tanguy Cosyns werd het laatste kwart van spanning voorzien. Diezelfde Cosyns sleepte in de allerlaatste seconde van de reguliere speeltijd de 2-2 binnen. In de shoot-out-serie verzilverde Daring al zijn pogingen. Namens de Duitsers miste Mathias Müller oog in oog met doelman Pol Garica-Cascon.

Overige kwartfinales EHL

14.30 uur: KHC Dragons (Bel) - Bloemendaal
16:45 uur: UHC Hamburg (Dui) - Kampong