Eredivisie: Preview speelronde 29

Maarten (rubbereend)

Dit weekend staat de 29e speelronde in de Eredivisie op het programma. Met nog zes speelrondes voor de boeg zit de competitie inmiddels in de beslissende fase. Bijna nergens is de definitieve beslissing gevallen en dus is elk punt belangrijk voor de clubs.

Op zaterdagavond om 18.30 uur trappen Vitesse en FC Groningen af voor de start van deze competitieronde. De Arnhemmers staan redelijk veilig voor een plek in de play-offs, maar kijken met een schuin oog naar de derde plek waar Feyenoord zich op dit moment zeker weet van directe plaatsing voor Europees voetbal. FC Groningen zal waarschijnlijk met de gedachten meer bij de halve finale van de KNVB Beker van aanstaande woensdag zijn.

Tegelijkertijd trappen PEC Zwolle en Willem II af voor hun wedstrijd. Lange tijd draaide PEC Zwolle mee bovenin de Eredivisie maar inmiddels is de club afgezakt naar de zevende plaats, de laatste plaats die nog recht geeft op deelname aan de play-offs voor Europees voetbal. Willem II zit op het vinkentouw voor die zevende plaats, slechts vijf punten scheidt de ploeg uit Tilburg van die begeerde zevende positie. Een overwinning van Willem II zou de spanning volledig terugbrengen in de race om de play-offs.

Om 19.45 uur begint in het noorden de wedstrijd tussen SC Heerenveen en NAC Breda. De Brabanders hebben op dit moment elk punt nodig om de nacompetitie te ontlopen. Met tien punten uit de laatste vijf duels lijkt de ploeg van Robert Maaskant de weg omhoog gevonden te hebben. Heerenveen heeft juist de punten nodig hun plek voor play-offs voor Europees voetbal te behouden.

Een uur later gaat de bal rollen in Dordrecht waar de plaatselijke FC het opneemt Heracles Almelo. Het lot voor FC Dordrecht lijkt wel bezegeld met een achterstand van acht punten op de nummer zeventien maar een overwinning zou een sprankje hoop kunnen geven. Heracles wil als nummer vijftien er juist alles aan doen om zich direct veilig te spelen. Met evenveel punten als NAC en slechts twee meer dan Go Ahead Eagles moeten de Heraclieden elk punt pakken wat ze kunnen pakken.

PSV-speler Jetro Willems en FC Twente- speler Kamohelo Mokotjo in duel tijdens de wedstrijd eerder dit seizoen in Eindhoven (PRO SHOTS/Joep Leenen)
PSV-speler Jetro Willems en FC Twente- speler Kamohelo Mokotjo in duel tijdens de wedstrijd eerder dit seizoen in Eindhoven (PRO SHOTS/Joep Leenen)

Tegelijkertijd trappen PSV en FC Twente af in de Grolsch Veste. Het geplaagde FC Twente is de laatste weken een plek van veel onrust, daarbij mist de ploeg ook nog eens een aantal dragende spelers. Niet bepaald het goede moment om de koploper op bezoek te krijgen zou je zeggen. Maar de grote vraag is of bij PSV de kampioensstress toeslaat of niet. Want met knikkende knieën moet je niet afreizen naar Enschede. De ploeg mag dan wel negende staan maar wil er nog alles aan doen om het gat (zes punten) naar de nummer zeven te dichten. Als PSV deze wedstrijd wint, is het heel dicht bij de landstitel.

Op de vroege zondagmiddag ontvangt AZ Alkmaar Feyenoord. Slechts vier punten scheiden beide ploegen. Feyenoord zal er alles aan doen om de derde plek vast te houden, maar de club waar John van den Brom rust bracht, ruikt bloed. Onder de leiding van de oud-voetballer kroop de club uit Alkmaar omhoog en stiekem droomt men over een derde plek. Feyenoord lijkt echter geen zins van plan die plek af te staan. Met dertien punten uit de laatste vijf wedstrijden lijken de Rotterdammers ook de ploeg in vorm.

Een beeld uit de befaamde 6-4 overwinning van FC Utrecht op Ajax in 2011. Hier zie je Ajax-speler Dmitry Bulykin de 3-2 scoren (PRO SHOTS/Frank Renia)
Een beeld uit de befaamde 6-4 overwinning van FC Utrecht op Ajax in 2011. Hier zie je Ajax-speler Dmitry Bulykin de 3-2 scoren (PRO SHOTS/Frank Renia)

Ook om 12.30 uur begint het altijd bijzondere duel tussen FC Utrecht en Ajax. De Utrechters kunnen vaak wat extra als de recordkampioen op bezoek krijgen. Het is vaak alsof je een rode lap voor een stier houdt. Toch dateert de laatste competitieoverwinning van Utrecht op Ajax in eigen huis alweer van 2011 toen het in een knotsgekke wedstrijd 6-4 werd. Sindsdien speelden de ploegen tweemaal gelijk (0-0 en 1-1) en won Ajax eenmaal (0-3). Als Ajax in het spoor van PSV wil blijven zal de club uit Amsterdam moeten winnen.

Om 14.30 uur trappen in Rotterdam Excelsior en ADO Den Haag af voor hun wedstrijd. Beide ploegen staan niet heel ver van de nacompetitieplekken af. Excelsior staat slechts vijf punten boven de gewraakte zestiende plaats en ADO slecht drie. Voor beide ploegen is het dus van groot belang om de volle drie punten te pakken. Een echte zespuntenwedstrijd zoals zo mooi wordt genoemd.

De 29e speelronde wordt afgesloten door SC Cambuur en Go Ahead Eagles. De Friezen hebben zich inmiddels wel veilig gespeeld en een plek bij de eerste zeven is ver weg. Voor Go Ahead staat er echter nog veel op het spel. De ploeg uit Deventer staat zeventiende maar met slechts twee punten achterstand op NAC (zestiende) en Heracles (vijftiende) is er nog veel mogelijk. De Eagles zouden zich in één klap boven de degradatiestreep kunnen spelen bij een overwinning. Cambuur wisselt echter al weken een verliespartij af met een overwinning. Volgens die statistieken van de koude grond zouden de Noordelingen moeten winnen. De laatste overwinning van Go Ahead dateert alweer van half februari. Maar misschien heeft het ontslag van Foeke Booy het gewenste schokeffect.