Monsterzege hockeyers Bloemendaal in Euro Hockey League

Boris (borisz)

De hockeyers van Bloemendaal hebben zich als eerste Nederlandse club geplaatst voor de kwartfinale van de Euro Hockey League. Voor eigen publiek declasseerden De Mussen tegenstander Pomorzanin Torun met een monsterscore: 14-2.

Al heel snel bleek dat Torun, de kampioen van Polen, absoluut niet opgewassen was tegen Bloemendaal. De thuisploeg dartelde door de Poolse verdediging, die veel weghad van een gatenkaas. Binnen twintig minuten liep de score op naar 6-0, een reden voor Torun om van keeper te wisselen.

Met een andere sluitpost in het doel werd twaalf minuten geen treffer geïncasseerd. Maar na de 7-0 van Roel Bovendeert werd de doelpuntenkraan weer opengedraaid. Binnen zeven minuten liet de teller op naar 11-0. Dat kwam mede door toedoen van Tom Boon, die vandaag liefst viermaal scoorde.

De doelpuntenstorm ging daarna liggen en Torun kreeg een paar kansjes. Kansjes die via Michal Nowakowski en Michal Kunklewski zowaar twee goals opleverden. Boon prikte er ondertussen nog twee bij en ook Daniël Aarts tekende voor een doelpunt, waardoor de eindstand op een bizarre 14-2 uitkwam.

Bloemendaal speelt zaterdag in de kwartfinale tegen een tegenstander van een ander kaliber. De gastheren ontmoeten dan het Belgische Dragons, dat eerder op de dag titelhouder Harvestehuder met 6-2 uit het toernooi knalde.

Overige wedstrijden achtste finales EHL 1/4/2015

Club Egara* (Spa) – Saint Germain (Fra) 1-1 (1-0) *wint na shoot-outs
De openingswedstrijd op ’t Kopje bood niet veel kwaliteit, maar wel veel spanning. Club Egara was de bovenliggende ploeg in het onderonsje tegen Saint Germain, maar het lukte de Spanjaarden niet om de klus binnen zeventig minuten te klaren. In de spannende shoot-outs werden de eerste negen pogingen benut, voordat Guillaume Samson miste namens de Fransen. Egara bekert dus verder en kan zaterdag de tegenstander worden van Oranje Zwart, als de Eindhovenaren donderdag in hun achtste finale winnen van het Oostenrijkse Arminen.

Dinamo Kazan (Rus)– UHC Hamburg (Dui) 0-1 (0-1)
Drievoudig EHL-winnaar UHC Hamburg bekerde als tweede verder. Maar aan klantenbinding deden de Hamburgers, aangevoerd door Moritz Fürste, niet. Het Russische Dinamo Kazan werd slechts met een miniem verschil geklopt. Tom Mieling scoorde in de 25ste minuut de enige treffer en werd prompt matchwinner. Kampong zal ongetwijfeld met belangstelling hebben gekeken naar dit duel. Als de Utrechters donderdag van de Waterloo Ducks winnen, spelen zij in de kwartfinale tegen UHC.

Harvestehuder (Dui) – Dragons (Bel) 2-6 (0-1)
Dat Dragons in de EHL een ploeg is om rekening mee te houden, is allang geen nieuws meer. De Belgen, die de laatste drie jaar het podium haalden, toonden woensdag wederom aan dat zij een kanshebber zijn op een topklassering. Titelhouder Harvestehuder werd verslagen en hoe: met liefst 6-2 kregen de Hamburgers klop. De Duitsers waren vorig jaar in de eindstrijd nog te sterk voor Oranje Zwart, maar werden woensdag na de pauze overlopen door het ontketende Dragons.

Programma achtste finales 2/4/2015

Real Club de Polo (ESP) – Rot Weiss Koln (GER)
Beeston (ENG) – Royal Daring (BEL)
MHC Oranje Zwart (NED) – SV Arminen (AUT)
Waterloo Ducks (BEL) – SV Kampong (NED)