Veel geopolitiek en macrocijfers in beursweek

Harry

De beurshandel staat de komende week in het teken van een aantal geopolitieke factoren en een flinke hoeveelheid macrocijfers. Beleggers krijgen onder meer te maken met onderhandelingen over het Iraanse atoomprogramma, overleg in de Arabische Liga over Jemen en verkiezingen in Nigeria. Op macrogebied ligt het zwaartepunt op vrijdag, met een rapport over de banengroei in de VS in maart.

Vorige week besloten veel beleggers om hun winsten te verzilveren na de stevige opmars in de voorgaande weken. De AEX stond op dinsdag nog kortstondig boven 500 punten, maar daarna kwam de klad er in. De graadmeter van de Amsterdamse beurs sloot vrijdag 0,1 procent lager op 485,73 punten. De Europese beurzen leden het grootste verlies op weekbasis van dit jaar.

Op de eerste dag van de ingekorte beursweek, de Europese beurzen en Wall Street zijn dicht op Goede Vrijdag, komt het CBS met een rapport over de producentenprijzen in februari. Ook in het buitenland ligt de nadruk op macronieuws, met cijfers over de consumentenbestedingen in de VS in februari en de Duitse inflatie in maart. Verder maakt de Britse centrale bank de criteria van een stresstest bekend waaraan banken later dit jaar worden onderworpen.

Dinsdag verstrijkt de deadline om een akkoord te bereiken over het atoomprogramma van Iran. De VS, Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland, Rusland en China onderhandelen sinds donderdag in het Zwitserse Lausanne. Andere belangwekkende zaken op dinsdag zijn rapporten over de Duitse werkloosheid in maart en de inflatie in de eurozone.

Woensdag moet blijken of de Chinese economie verder is afgekoeld. Peking maakt dan bekend hoe het staat met de bedrijvigheid in de industrie, na krimp in zowel januari als februari. Ook in de VS worden cijfers bekendgemaakt over de industrie in maart.

De Europese Centrale Bank publiceert donderdag de notulen van de beleidsvergadering op 5 maart. Op die dag verhoogde de centrale bank onder meer zijn groeiprognoses voor de eurozone in de komende jaren.

De Amerikaanse overheid maakt vrijdag bekend hoeveel banen er, exclusief de agrarische sector, zijn bijgekomen in maart. Economen rekenen op 250.000 stuks en een stabiel werkloosheidspercentage van 5,5 procent.