Australië wereldkampioen cricket na zege op Nieuw-Zeeland

Boris (borisz)

Australië is voor de vijfde keer wereldkampioen cricket geworden. Voor het oog van 91.112 toeschouwers in het Melbourne Cricket Ground wist het land in de finale Nieuw-Zeeland met zeven wickets te verslaan.

Nieuw-Zeeland stond voor het eerst in geschiedenis van de WK-finale, maar kreeg aan bat direct een tik te verwerken. Brendon McCullum kon na drie ballen al gaan zitten toen hij gebowld werd door Mitchell Stark. Nieuw-Zeeland bleef uiteindelijk steken op 185 runs in 45 overs (all out). Grant Elliott was goed voor 83 runs voor de Black Caps.

De start van Australië aan bat was niet veel beter, want in de tweede over kon Aaron Finch (nul runs) het veld ruimen. Toch kwam de ploeg voor amper in de problemen. Na 33 runs was de score van 186 runs bereikt tegenover het verlies van drie wickets en was de wereldtitel binnen. De grote man van Australië was captain Michael Clarke met 74 runs. Hij neemt afscheid van het internationale ODI-cricket met een wereldtitel. Steven Smith en openingsbatter David Warner waren goed voor respectievelijk 56 en 45 runs. 

Australië is na 1987, 1999, 2003 en 2007 opnieuw de beste van de wereld. Vier jaar geleden werd het land uitgeschakeld in de kwartfinale. Over vier jaar is een nieuwe editie van het WK cricket. Het toernooi is dan dichter bij huis, er zal worden gespeeld in Engeland.