Beveiliging voor BBC-topman na ontslag Clarkson

anoniem_22072019030306

Tony Hall, de hoogste baas van de BBC, krijgt extra beveiliging nadat hij met de dood is bedreigd. De baas van de Britse publieke omroep besloot eerder deze week dat het aflopende contract van de populaire Top Gear-presentator Jeremy Clarkson niet wordt verlengd. De politie doet onderzoek naar de dreigementen.

Een paar uur nadat de beslissing rondom Clarkson bekend werd, ontving de BBC een e-mail met doodsbedreigingen aan het adres van Hall. Ook op Twitter is dreigende taal geuit. De BBC neemt de dreigementen serieus en heeft een dringend verzoek gedaan om Hall te beveiligen. Dat was snel geregeld; het 2 miljoen euro kostende huis van Hall en zijn vrouw Cynthia in Oxfordshire wordt permanent bewaakt. Een team van in totaal acht bodyguards zorgt hiervoor. De kosten worden geschat op meer dan 1.000 pond (1.365 euro) per dag.

Hall werd het mikpunt van kritiek nadat hij besloot om het contract met Jeremy Clarkson, de grootste ster van de BBC, te ontbinden na een reeks incidenten. Eerder deze maand gebruikte de Top Gear-presentator fysiek geweld tegen een producer van het tv-programma. De producer maakte vrijdag overigens bekend dat hij geen aangifte doet.

Het is voor Hall niet de eerste keer dat hij met de dood wordt bedreigd. In 1999, toen hij leiding gaf aan BBC News, werd presentatrice en nieuwslezer Jill Dando vermoord. Hall ontving toen het dreigement dat hij 'de volgende' zou zijn. De politie neemt de nieuwste dreigementen hoog op en is een onderzoek gestart. Vooralsnog is er niemand aangehouden. De BBC wil geen commentaar geven op de zaak.