Hiddink: "We speelden tegen een Turkse muur"

Redactie

Het Nederlands elftal ontsnapte zaterdagavond in blessuretijd aan een nederlaag tegen Turkije. Bondscoach Guus Hiddink blijft geloven dat het goedkomt. Oranje wist in de Amsterdam Arena niet te overtuigen en lange tijd leek de ploeg van Hiddink zelfs te verliezen. Totdat Wesley Sneijder in de slotminuten de eindstand op 1-1 bepaalde. "Een slechte wedstrijd van ons", reageerde Hiddink meteen na afloop tegen de NOS.

"Maar het resultaat stemt me tevreden. Dit kan aan het einde van deze kwalificatiereeks een heel belangrijk punt zijn geweest", aldus de bondscoach. Eerder op de avond kwam ook concurrentie Tsjechië niet verder dan een remise, thuis tegen Letland.

Turkije kwam vlak voor rust op 0-1 via een doelpunt van Burak Yilmaz. "Daarna werd Turkije een muur", aldus Hiddink. Vanwege de Turkse manier van voetballen weigerde Hiddink onder meer de zwak acterende Ibrahim Afellay te bekritiseren. "Je kunt hem niet vergelijken met iemand als Arjen Robben. Hij had het moeilijk doordat we tegen een muur speelden. Dat is echt verrekte lastig."

Dat Oranje in extra tijd nog een punt uit het vuur sleepte via een goal van Wesley Sneijder, zorgde voor opluchting bij Hiddink. "Dat is heel belangrijk, gezien de omstandigheden", verwees hij naar de ranglijst. In Groep A houdt Oranje de Turken nu immers achter zich, iets wat bij een nederlaag niet zou zijn gebeurd. "Dit kan dus weleens een heel belangrijk punt blijken te zijn. Dit was een hele sterke Turkse ploeg met veel individuele kwaliteit. We wilden drie punten, maar een punt kan goed zijn."

Aan een vertrek denkt de ervaren keuzeheer dan ook niet. "Dinsdag spelen we weer tegen Spanje. We moeten niet te hoog van de toren blazen, wij zijn geen Europese top. Die derde plaats op het WK was fantastisch, maar kijk eens door dat resultaat heen. Kijk naar de realiteit."