Netanyahu formateur voor nieuwe regering Israël

Redactie

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu is officieel aangesteld als formateur. President Reuven Rivlin heeft hem woensdag zes weken de tijd gegeven om een nieuwe coalitie te smeden.

Netanyahu's Likud-partij sleepte bij de verkiezingen van vorige week dertig zetels in de wacht en is daarmee de grootste geworden in de Knesset. Hoewel Likud bij lange na niet aan een meerderheid kwam - de Knesset heeft 120 zetels - heeft Netanyahu genoeg steun bij andere rechtse partijen. Deze steun zal echter niet gratis zijn en de politieke koehandel die Netanyahu zal moeten voeren gaat waarschijnlijk weken duren.

Netanyahu maakte in de laatste dagen van de campagne een ruk naar rechts door onder meer een tweestatenoplossing uit te sluiten en te waarschuwen voor 'hordes' Arabische Israëliërs bij de stembus. Op woensdag sloeg hij echter een verzoenende toon aan, net als hij deed nadat de uitslag van de verkiezingen bekend was geworden. "Ik zal aan de slag gaan om de barsten in de samenleving te repareren die tijdens de verkiezingen zijn ontstaan", zei Netanyahu.

Benjamin Netanyahu
Benjamin Netanyahu (foto: ANP)