Zeldzame Ili Pika is nog niet uitgestorven

LTVDK

In de bergen van Tian Shan, gelegen in het noordwesten van China, is na ruim twintig jaar weer een Ili Pika gezien. Het kleine zoogdier dat tot de orde van haasachtigen valt, werd voor het eerst door bioloog Li Weidong in 1983 ontdekt. Tot nu toe is het dier slechts 29 keer levend gezien.

Het beestje is na een lange zoektocht hoog in de bergen afgelopen jaar eindelijk weer eens waargenomen. Wederom was het Li, die voor zijn zoektocht met vervroegd pensioen is gegaan, degene die een exemplaar heeft weten te vinden. Het is de eerste Ili Pika die is gevonden sinds Li in 2002 opnieuw op onderzoek is gegaan.

De populatie lijkt echter al sinds zijn ontdekking gestaag te dalen. In 1983 waren er naar schatting nog zo'n 2.900 en in een onderzoek uitgevoerd door de Arizona State University waren er rond 1992 nog maar 2.000. Li schat dat er op dit moment nog slechts een kleine 1.000 Pika's rondlopen. Ook zitten ze een stuk hoger in de bergen dan tijdens de ontdekking, dit komt mogelijk door het terugtrekken van de eeuwige sneeuwgrens.

China heeft de Ili Pika ondanks een ingediend verzoek, om nog onbekende reden, niet op de lijst met bedreigde diersoorten gezet. Li zelf hoopt dat iemand zijn levenswerk kan doorzetten als hij niet meer in staat is de bergen te beklimmen.

Ili Pika (Foto: Li Weidong)
Ili Pika (Foto: Li Weidong)