Omstreden gouverneur Oekraïne weg

Redactie

De Oekraïense president Petro Porosjenko heeft woensdag de steenrijke gouverneur van de regio Dnipropetrovsk de laan uitgestuurd. Het kantoor van Porosjenko liet weten dat Ihor Kolomoiski zelf vroeg van zijn taken te worden ontheven, maar de regering was de afgelopen dagen bezig Kolomoiski buitenspel te zetten in een aantal energiebedrijven waar de miljardair belangen in heeft. Kolomoiski heeft nog niet op het nieuws gereageerd.

Het Oekraïense parlement nam vorige week een wet aan die de regels omtrent aandeelhoudersvergaderingen wijzigt. Voortaan kunnen beslissingen worden genomen als vijftig procent van de aandeelhouders aanwezig is. Voorheen lag die drempel op zestig procent. Voor Kolomoiski had de nieuwe wet onmiddellijk gevolgen. Zijn Privat Group heeft een belang van 43 procent in het olie- en gasbedrijf Ukrnafta. De regering bezit iets meer dan vijftig procent van de aandelen.

De 52-jarige Kolomoiski is een omstreden figuur in Oekraïne. De grofgebekte miljardair zoekt vaak de randen van de wet op in zijn werk en schuwt zelfs geweld niet. Toch geniet hij aanzienlijke steun onder de bevolking, omdat hij zich in woord en daad inzet voor de verdediging van Oekraïne. Hij heeft uit eigen zak bataljons van vrijwilligers bekostigd om de strijd aan te gaan met de pro-Russische separatisten in het oosten van het land. Deze bataljons staan tegenwoordig technisch gezien onder het bevel van de lokale autoriteiten, maar aangenomen wordt dat Kolomoiski nog steeds een flinke vinger in de pap heeft.

Nadat de wet vorige week was aangenomen stuurde Kolomoiski groepen gewapende mannen naar de kantoren van twee energiebedrijven in de hoofdstad Kiev. Afgelopen donderdag drongen gewapende mannen het hoofdkantoor van Ukrtransnafta binnen, een staatsbedrijf dat een pijpleidingen beheert, maar geen directe banden heeft met Ukrnafta. Toen Kolomoiski uiteindelijk op kwam dagen bij Ukrtransnafta werd hem het vuur na aan de schenen gelegd door journalisten.

Als antwoord op de vragen volgde een scheldkanonnade van Kolomoiski, waarin hij beweerde dat een 'Russische afleidingsgroep' Ukrtransnafta probeerde over te nemen. Zondag begonnen bewakers, van wie werd aangenomen dat ze door Kolomoiski waren gestuurd, hekken neer te zetten rond het kantoor van Ukrnafta.

Porosjenko waarschuwde deze week dat de regering niet zal toestaan dat er privélegers ontstaan in Oekraïne. Alle gewapende groepen, ook die van Kolomoiski, moeten zich onder het centrale gezag in Kiev plaatsen, aldus Porosjenko.

Sommige analisten zien het optreden van Porosjenko als een boodschap voor het Westen: dat de president in staat is de steenrijke elite in het land de baas te zijn. Maar voor de man op de straat ziet de ruzie er eerder uit als een intern conflict binnen de elite. Porosjenko, met een geschat vermogen van omgerekend 1,2 miljard euro, heeft immers meer gemeen met Kolomoiski dan met de man op de straat, in ieder geval in financiële zin.