Force India: "Topteams hebben te veel macht"

Peterselieman

De topteams in de Formule 1 hebben te veel macht, zo vindt Force India-vice-teambaas Bob Fernley. Volgens hem heeft de Grand Prix van Australië aangetoond dat het anders in de sport moet.

Aan de race in Melbourne namen slechts vijftien auto's deel. Het van een ondergang geredde Manor was er niet bij vanwege softwareproblemen, terwijl Williams-coureur Valtteri Bottas door rugproblemen verstek moest laten gaan. Op weg naar de start van de wedstrijd vielen de McLaren van Kevin Magnussen en de Red Bull van Daniil Kvyat nog stil, waardoor slechts vijftien wagens het groene licht zagen. Sauber kon slechts ternauwernood in actie komen na een juridische kwestie met Giedo van der Garde.

Fernley uitte zijn zorgen tegenover Motorsport. "Ik denk dat we terug naar de basis moeten. De Formule 1 moet in een positie komen waarin het duurzaam is voor alle teams, niet slechts de vier fabrieksteams. Zelfs Red Bull begint zich nu wat te roeren omdat ze wat veranderingen willen zien. Dat had al veel eerder moeten gebeuren. Moeten we eerst ons volledig in een crisis storten voordat er actie komt?"

Force India zit dit jaar als beste van de overige constructeurs voor het eerst in de F1 Strategy Group die voor een groot deel de regels bepaalt. In die Strategy Group zijn ook de teams Williams, Ferrari, Mercedes, McLaren en Red Bull Racing vertegenwoordigd, waarbij die laatste vier renstallen samen met het FOM van Bernie Ecclestone de touwtjes stevig in handen hebben. Iedere renstal in de Strategy Group heeft één stem, Ecclestone en autosportfederatie FIA hebben er ieder zes.

"De vier topteams zijn op geen enkele wijze geïnteresseerd in het wel en wee van de andere renstallen en dat ze hun act op kunnen opvoeren met of zonder de rest. In Australië kwam Red Bull hierop terug en misschien gaat er in de toekomst iets gebeuren. Ik denk dat we nu de gevolgen beginnen te zien van de schade die de besluiten van de Strategy Group hebben aangericht. Veel van de huidige situatie is veroorzaakt sinds de Strategy Group actief is geworden, omdat de balans naar de verkeerde kant is doorgeslagen, slechts vier fabrikanten bepalen wat er in de F1 gebeurt."

Force India protesteert samen met Lotus en Sauber al enkele jaren tegen het beleid van de Strategy Group omdat deze geen interesse heeft in het terugdringen van de kosten en een betere verdeling van de inkomsten, zodat ook de kleinere teams hun financiële huishouding op orde kunnen houden.