'Eurolanden wijzen hulpverzoek Grieken af'

Redactie

Griekenland kan geen aanspraak maken op een bedrag van 1,2 miljard euro dat eerder door de eurolanden opzij werd gezet voor de steun van de Griekse bankensector. Dat meldde de Britse krant Financial Times woensdag naar aanleiding van een overleg tussen beleidsmakers uit de eurolanden.

Griekenland vindt dat het betwiste bedrag vorige maand onterecht is teruggegeven aan het Europese reddingsfonds EFSF. Volgens de andere eurolanden is daar echter geen sprake van. Een woordvoerder van het EFSF liet weten dat de zaak kan worden heroverwogen. Een terugboeking moet echter worden goedgekeurd door de ministers van Financiën van de eurolanden, waardoor een eventueel akkoord nog lange tijd op zich kan laten wachten.

Griekenland is hard op zoek naar geld. De Griekse overheid moet eind deze maand zo'n 1,7 miljard euro aan salarissen en pensioenen betalen en moet begin volgende maand 450 miljoen euro aflossen bij het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Zonder nieuwe steun uit de eurolanden dreigt het land niet aan die verplichtingen te kunnen voldoen.